Muzika
muzika/18.07.2019.

Džez diva Dajen Rivs stiže u Beograd

muzika
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Jerris MadisonJubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje, a jedan od njih je i nastup američke džez dive Dajen Rivs (Dianne Reeves) 24. oktobra u Kombank dvorani! 

Devedesetih godina prošlog veka ovaj svet napustile su Sara Von, Karmen Mekrej, Ela Ficdžerald i Beti Karter. Njihovim odlaskom zatvorena je velika stranica u istoriji vokalnog džeza – četiri dive postavile su standarde u džez pevanju koje će slediti generacije novih umetnika. Ali, nekako u isto vreme pred očima svetske javnosti bile su Di Di Bridžvoter, Kasandra Vilson, Nena Frilon i Dajen Rivs.

Uz duboko poštovanje prema velikim uzorima, ali i u jasnoj želji da se obrate jezikom svoje generacije, nove vokalne heroine snimale su uzbudljive albume u modernoj produkciji, stupale na velike scene vodećih džez festivala, stremile ka vrhovima lista kritičara, sticale naklonost publike koja je prepoznala njihov talenat i iskrenost, dajući im impuls da dosegnu džezerski Olimp.

Dajen Rivs (1956, Detroit) pojavila se na sceni sredinom sedamdesetih, kao štićenica Klarka Terija i uz podršku rođaka Džordža Djuka. Albume je objavljivala od 1982. godine, no u džez elitu ju je izbacio tek ugovor sa kućom Blue Note, pet godina kasnije. Do danas je snimila devetnaest albuma, pet puta osvajala Gremi – jedina je vokalistkinja koja ga je dobila za tri albuma uzastopno! – i još četiri puta bila nominovana za najveću nagradu američke muzičke industrije.

Iz ljubavi prema tradiciji koju joj je usadio tata Klark, i uz savremene trendove kojima je stremio bratić Džordž, oduvek je bila otvorena prema najširim horizontima: u njenom opusu prepliću se sving, bap, bluz, gospel, afro, latin, fjužn i R'n'B. Nazivali su je Janus-singer, Bog sa dve glave.

U Beograd dolazi drugi put, ali premijerno na Beogradski džez festival, upisujući se na zlatnu listu diva koje je manifestacija ugostila od svog osnivanja.

Posle Sare Von, njene najveće inspiracije kojoj je posvetila i jedan album, Karmen Mekrej, Nensi Vilson, Nine Simon i Kasandre Vilson, festival na svom 35. izdanju konačno ima čast i privilegiju da ugosti umetnicu koja je obojila moderni vokalni džez, prihvatajući zvuk novog vremena, strukture i stilove ukrštene sa džezom, ali ni jednog trenutka ne zapostavljajući tradiciju na kojoj je odrasla.

Kombank dvorana – isto mesto na kojoj je slavna Sesi opčinila publiku legendarnog beogradskog Njuporta – biće poprište susreta sa njenom najupečatljivijom naslednicom, 24. oktobra na 35. Beogradskom džez festivalu.  


PROČITAJTE I:

OPERE NARODNOG POZORIŠTA U LONDONU


Od nedavno i počasni doktor na Džulijardu, kao i sa titulom Džez majstora, što je najviše institucionalno priznanje u SAD, Dajen Rivs dolazi u Beograd da nam osvetli gde je mesto vokalnog džeza u 21. veku: kako smo prošli put od klasičnih bluz pevačica oličenih u patnji i humoru Ma Rejni i Besi Smit, preko Elinog sketovanja i Sarine kolorature, do vremena u kome će sving i bibap biti samo dve grane bogatog drveta na kome listaju i Brazil i Afrika, pop i ritam i bluz, virtuozni vokalni vodoskoci i nežne romantične balade.

Zajedno sa Čarlsom Lojdom, Mingus Big Band, i brojnim herojima novog džeza sa američke i evropske scene, Dajen Rivs daje nemerljiv značaj velikoj proslavi naše najprestižnije džez manifestacije

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.