Muzika
muzika/18.09.2019.

Beogradska filharmonija: Zaprati Betovena

muzika
  • Beogradska filharmonija
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaSvečano otvaranje nove sezone Beogradske filharmonije pod nazivom #zapratibetovena zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, zakazano je za petak 20. septembar na Kolarcu u 20 časova. Sa orkestrom nastupa jedan od najtraženijih pijanista sveta, Žan-Eflam Bavuze, a na programu su dela V. Mokranjca, L. van Betovena i G. Malera. 

Prvi koncert je iz ciklusa #bratbetoven koji se bavi uticajem čuvenog kompozitora na srpske autore i njihovom relacijom sa ovim velikim uzorom.

"Želimo da ovom istinskom umetniku, Ludvigu van Betovenu, iskažemo divlјenje. Cela sezona našeg divnog orkestra biće pod ovim uticajem. Kod nas ćete moći da čujete koliko je pojedinim muzičkim stvaraocima bilo teško da se, nakon majstorove smrti, oslobode tereta njegovog velikog umeća, i koje je to ponekad radikalne kompozitorske novine zahtevalo. Ne treba zanemariti ni Betovenov uticaj na srpsku kulturu i muziku, što ćemo upravo čuti na otvaranju naše koncertne sezone", rekao je šef dirigent Gabrijel Felc. 

Koncert otvara „Lirska poema" Vasilija Mokranjca, jednog od najvećih srpskih simfoničara, na koga je u velikoj meri uticalo Betovenovo stvaralaštvo. Potom će nagrađivani francuski pijanista Žan-Eflam Bavuze, koji uživa u plodnoj međunarodnoj karijeri snimanja i koncertnog izvođenja, svirati Betovenov Klavirski koncert br. 1. Prvi nastup u filharmonijskoj sezoni zaokružuje još jedan Betovenov veliki poštovalac, Gustav Maler, i njegov simfonijski prvenac, simfonija Titan

I u sezoni 2019/20 Beogradska filharmonija nastavlja sa trendom ulaznica za stajanje koje se prodaju sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.


PROČITAJTE I: 

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Ivan Pa
19.09.2019.

Śta znači "zaprati"? Odakle ta reč?