Književnost
književnost/28.05.2019.

Poslednji pesnik Jugoslavije u Poletu

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU sredu, 29. maja od 19 sati u Galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd) biće održano Veče sa Teodorom Lorenčičem, književnikom i pesnikom, koje će obuhvatiti njegov poetski performans i razgovor, a nakon toga i muzički izbor.

Teodor Lorenčič, književnik koji za sebe kaže da je "izgubio maternji jezik" onog trenutka kada je inspiracija krenula da mu dolazi na srpskom jeziku, poreklom je iz Slovenije, a od skoro živi i piše u Srbiji gde priprema za štampu tri knjige tokom ove godine.

''Kao kulturni migrant, o ovoj zemlji mogu da kažem samo najlepše. Beograd i Srbija imaju velike kvalitete i razvijenu kulturu, koliko god to na prvi pogled nekima izgledalo drugačije. Ovde ljudi poštuju umetnika. Ovde se osećam slobodno''.

U svojoj 21. godini Teodor Lorenčič je objavio svoj književni prvenac "O stenah in vijolicah" (O stenama i ljubičicama), a već 1979, četiri godine kasnije, objavio i drugu zbirku pesama "Transformator", nakon čega je zbog problema izazvanih svojim političkim stavovima bio primoran da napravi pauzu u književnom radu. Osamdesetih godina, stvarao je pesme za new wave bend Preporod i za avangardnu konceptualnu grupu Abbildungen Variete, a 1983. postao je član danas svetski poznate grupe i avangardnog pokreta Laibach i NSK (Neue Slowenische Kunst).

Lorenčič je celog života pisao ne obazirajuči se na svoj društveni status, i na tom putu je prošao od alternativne i avangardne do visoke umetnosti, čemu je uvek bio predan dušom, telom i srcem.

"Ja sam pesnik ljubavi, i ubeđen sam, da je ljubav izvor poezije od kako ima poezije. U mojim pesmama se ljubav izkazuje na različitim nivoima, izravno ili metaforično: ljubav prema ženi, ljubav kako ontološka i etička bit stvarstva, ljubav kao senzus, eros i tanatos".


DRAGAN VELIKIĆ, INTERVJU: NISMO SVI ZVERINJE U CIRKUSU VUČIĆ


Početkom prošle godine desio se veliki preokret u njegovom radu. Inspiracija je krenula da mu dolazi na srpkom jeziku, zbog čega je i odlučio da se preseli u Beograd. Za sebe kaže da je kultrni migrant, a verovatno je i jedan od retkih građana EU koji je odlučio da se preseli u Beograd.

Kao pisac i filozof kome je inspiracija krenula da dolazi na nematernjem jeziku, Teodor je Beogradskim Manifestom (8.9.2018.) sebe proglasio "Poslednjim pesnikom Jugoslavije".

Program će voditi pisac Goran Stojičić.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.