Književnost
književnost/23.01.2019.

Promocija romana "Slučaj Danil Harms"

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

 

Prva beogradska promocija romana Gorana Stojičića "Slučaj Danil Harms" biće održana u Galeriji "Polet" u Beogradu 8. februara od 19 časova.

Gosti ne promociji biće Miomir Petrović, Đuro Radosavović, Slavimir Stojanović Futro, Saša Ali Domazet i Lazar Ostojić (koji će izvesti deo iz predstave "Građanin Harms"). Za muziku će te večeri biti zaduženi Rain Dogs, dok će odlomke čitati glumac Pavle Pekić.

Posle kultne zbirke priča „Besani”, Goran Stojičić nam se vraća sa svojim prvim romanom.

- U pitanju je moja stara ljubav, Danil Harms (1905 - 1942), koji je svojom knjigom Slučajevi pokrenuo moju želju za pisanjem, još kada sam bio srednjoškolac. Dosta toga se promenilo u međuvremenu. Promenio sam stil, pisao o nečemu drugom... Međutim, nakon knjige Besani odlučio sam da mu se definitivno vratim a tako i zahvalim za to što me je uveo u svet književnosti. To je stvarno bilo odigrano na bezazleni – naivan način. Uz tu zahvalnost, novom knjigom sam hteo i da ponudim još nešto, jer smatram kako čovek/pisac mora stalno da se menja i da tako sebi zadaje nove zadatke i ciljeve, navodi Goran Stojičić.


PROČITAJTE I:

¶ STIV AVERIL: UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

¶ ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE ¶


Miomir Petrović, pisac objašnjava čulnost Stojičićevog pripovedanja.

„Stojičićevu proznu celinu treba čitati vrhovima prstiju, dodirivati jagodicama pre nego se upustiti u evokativni niz koji nudi klasično konstruisano literarno delo. Čulno i senzibilno pisati o svakodnevnom, uostalom, pričati o ljubavi na Balkanu, samo po sebi predstavlja ozbiljan poduhvat. Stojičić se ne prvi put hvata u koštac s tim. U jednom mačističkom okruženju odjednom se pojavljuje odsev senzibilnog, erotskog, senzitivnog bez prethodne najave. Pomalo drsko. Povezujući fantastičko i oniričko, Stojičić kao pripovedač dodatno komplikuje stvar darujući svojoj literaturi čulnost, opipljivost, intimnost, fine niti kojima plete svoju mrežu – a svaki je vešt pripovedač pauk koji svog čitaoca zavodi svilenim nitima – i iskustvo čitanja pretvara u snoviđenje, u nekakvu vrstu delirijuma ispunjenog miljem, nežnošću, nostalgijom.”

Đuro Radosavović, pisac smatra da je Stojičić pisac koji će se čitati dugo.

„Ima mnogo pogrešnih puteva u lavirintu književnosti. Naravno da nije svaki put pravi, ali Goran zna kuda treba ići. Ne znam odakle mu znanje, mogu da pretpostavljam, ali da zna, zna. Slučaj Danil Harms daleko je od slučajnosti. To je precizna priča, koja za uporište ima ozbiljnu izmišljotinu. Ako poverujemo u život, neće nam biti dobro, zato nam je lakše da poverujemo u iluzije, u maštu, u književnost, a takav svet Stojičić stvara na veličanstven način, majstorski. Goran Stojičić napisao je knjigu koja će da traje, koja će se čitati dugo i uvek buditi najlepše emocije. U našoj književnosti takvi pisci nisu prečesti, zato su dragoceni, kao i sve knjige koje napišu. Ovo je jedna od tih. Stojičić ume da navuče ljude na ljubav i ako je knjiga droga, Goran je vešt diler.”
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.