Književnost
književnost/21.10.2018.

Startuje 63. Sajam knjiga - Radost čitanja

književnost
  • Oksana Skendžić
  • Oksana Skendžić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Kapije Međunarodnog beogradskog sajma knjiga otvorene su danas u 10 časova, a čast da zvanično "pokrene" 63. Smotru, pod nazivom “Radost čitanja” pripala je akademiku i pesniku Matiji Bećkoviću. Prisutne će na ceremoniji u Hali 2 u 18 časova pozdraviti i istoričar i pisac Abdulah Busuf, u ime Maroka - zemlje počasnog gosta.

Tokom trajanja Sajma, od 21. do 28. oktobra, u četiri hale na površini od preko 30.000 kvadratnih metara svoja najnovija izdanja predstaviće oko 1.000 izlagača na više od 500 štandova.Kraljevina Maroko prva je arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost naše najveće književne smotre. Na štandu površine 100 kvadratnih metara, izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova. U ime zemlje počasnog gosta, sem Abdulaha Busufa, ujedno i generalnog sekretara Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu, predstaviće se pisac i umetnik Tahar Ben Želun, spisateljica i prevodilac Sane Čairi i pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi. U Domu omladine 22. oktobra, u okviru pratećeg programa manifestacije, koncert će održati poznati marokanski umetnik Farid Ganam.

Pored Maroka, na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske. 
Među brojnim gostima iz inostranstva, pored ostalih, biće i Vladimir Medinski (Rusija), Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Mai (Portugalija), Robert Simonišek (Slovenija), Nikola Malović (Crna Gora), Piter V. Bret (Amerika), Jelena Sagalovič (Rusija), Mirjana Vitman (Nemačka)...


PROČITAJTE I INTERVJU SA RAJKOM GRLIĆEM:

ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

ČETIRI INTERVJUA U JEDNOM TEKSTU KAO SEĆANJE NA MILANA MLADENOVIĆA - MILAN MLADENOVIĆ KAO DA JE BILO NEKAD


Tokom trajanja sajma biće upriličene i izložbe "Obećala si da ćeš biti večna", povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, "Miloš Crnjanski – život i komentari" povodom 125 godina od rođenja pisca, "Na temeljima Srpske čitaonice", "Nepoznati Mihailo Petrović Alas", povodom 150 godina od rođenja i 75 godina od smrti, "Biti drugi", povodom 60 godina Radio Beograda 2, "100 slovenskih romana", "Bibiana – Najlepše knjige Slovačke", "Deca su ukras sveta" - Stara dečja srpska knjiga od kraja 19. veka do 1944 i izložba prvih i retkih izdanja Desanke Maksimović, "Stripovjetke Petra Kočića", prikaz pripovetke Petra Kočića u formi stripa, Putujuća izložba ćirilice i Međunarodna izložba kaligrafije - izložba kaligrafskih, tipografskih i dizajnerskih radova. 
U Hali 2 (nivo C) biće nastavljeno predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina iz različitih oblasti dramskog, likovnog, muzičkog, filmskog stvaralaštva koji za inspiraciju imaju knjigu.Školski dan, namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora, biće u četvrtak 25. oktobra. Svečano otvaranje će biti u 11h u Hali 2.

Ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar, su porodični dani, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara. Cena parkinga je 150 dinara (po započetom satu).

Radno vreme sajma je 21, 26, 27 i 28. oktobra od 10 do 21h, a 22, 23, 24. i 25. oktobra od 10 do 20h.

Tradicionalne nagrade: Izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera, biće uručene 25. oktobra u 13h u Sali "Ivo Andrić" u Hali 1A.
U ponedeljak, 22. oktobra u 18h u Sali "Borislav Pekić", biće uručena i nagrada "Dositej Obradović", koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.