Književnost
književnost/21.08.2019.

Srbija nastupa na Sajmu knjiga u Pekingu

književnost
  • Peking / Pixabay/cxcx2015
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaNa ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, koji se održava od 21. do 26. avgusta, Srbija će nastupiti na svom nacionalnom štandu.

Kroz niz programa i publikacija biće predstavljeni: srpska književnost, izdavaštvo i kultura. Predstavljanje, kao i ova godina u srpskoj kulturi, će proteći u znaku niza značajnih godišnjica.

Glavne teme ovogodišnjeg nastupa su 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje srpske crkve, države i kulture, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

Biće obeleženo i više važnih godišnjica velikih srpskih pisaca: navršava se 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića (1929–2009), 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića (1929–1996), 30 godina od smrti Danila Kiša (1935–1989), 70 godina od smrti Rastka Petrovića (1898–1949), 120 godina od rođenja Radeta Drainca (1899–1943)... Stota je godišnjica od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake (1919–2019) Miloša Crnjanskog.

Specijalni gosti na štandu Srbije biće profesor Peng Jučao i studenti srpskog jezika na Univerzitetu za strane jezike u Pekingu, kao i savremeni srpski pesnik Petar Matović.

Na ovoj velikoj smotri knjige Srbija i njena kultura posebno će biti predstavljene dvema specijalnim publikacijama na engleskom i kineskom jeziku.

U posebnom izdanju Nacionalne revije „Srbija“ na engleskom jeziku (Serbia at Beijing Book Fair 2019), pored glavnih tema nastupa u Pekingu, velika pažnja posvećena je srpsko-kineskim kulturnim vezama, percepciji Kine u srpskoj književnosti XX veka (Crnjanski, Pavlović, Raičković, Popa, D. Andrić, Albahari...), a predstavljeni su i savremeni srpski književnici Ljubivoje Ršumović i Tanja Stupar Trifunović.

Dizajn štanda, produkciju pratećih publikacija i ukupan kreativni koncept nastupa Srbije u Pekingu uradili su „Princip Pres“ i Nacionalna revija „Srbija“.


PROČITAJTE I:

ČETIRI DECENIJE KIŠOVE GROBNICE


17. Pekinški međunarodni festival knjiga i 9. Kineski sajam digitalne publikacije će biti otvoren do 25. avgusta, a na ovoj manifestaciji učestvuju izlagači iz 95 zemalja i regiona.

Tema sajma je „Sjajnih 70 godina, miris knjiga u novoj epohi“. Na sajmu će biti organizovane i izložbe gde će biti predstavljene publikacije povodom 70. godišnjice od osnivanja NR Kine, kao i izdanja o „Pojasu i putu“ i predstojećim Zimskim olimpijskim igrama koje se održavaju u Pekingu 2022. godine.

Pekinški međunarodni sajam knjiga i međunarodni festival knjiga su važna platforma za saradnju i trgovinu autorskim pravima između kineskih i stranih izdavačkih kuća.

„Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 2.600 izlagača iz Kine i inostranstva, uključujući 1.600 stranih izlagača. Izloženo je preko 300.000 najnovijih knjiga, što predstavlja novi rekord,“ rekao je funkcioner pekinške vlade Du Fei na otvaranju sajma.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.