Književnost
književnost/14.06.2023.

Promocija knjige o jazavičaru Foksiju

književnost
  • Dušan Pavlić / Kreativni centar
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Dušan Pavlić

 

Iz štampe je izašla knjiga Vesne Knežević  "Jazavičar Foksi i prijatelji - Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla" u izdanju Kreativnog centra. Prva promocija uzbudljivog romana za decu biće održana u selu Belo Blato, u krugu osnovne škole "Bratstvo jedinstvo" i u Etno kući u petak, 16. juna u 12 časova.

Kako je cela priča oko nastajanja ovog romana bajkovita, od preseljenja autorke sa Tašmajdana u Beogradu u multukulturalno selo pokraj Zrenjanina, preko avantura njenog psa, tako će i promocija romana za decu biti organizovana na sasvim poseban način u Foksijevom selu.

Na promociji će nastupiti deca iz Belog Blata, prababa Marka Hanjik će obučena u slovačku nošnju govoriti o knjizi, a ilustrator Dušan Pavlić iz Kreativnog centra će održati radionicu crtanja.

Knjiga donosi pravi vatromet smeha i pozitivne energije ‒ jedna je od onih u kojoj se već od prve rečenice gotovo bez daha prate junaci kroz brojne i uzbudljive pustolovine. Roman Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla autorke Vesne Knežević namenjen je uzrastu mlađih osnovaca, ali zahvaljujući humoru, pitkom stilu i jedinstvenoj atmosferi koja vlada na stranicama ove knjige uživaće čitaoci svih generacija.

Junak ove priče je jazavičar Foksi, seoski džukac, koji provodi svoje pseće dane na ulicama živopisnog Elizenhajma. Danju jurca za točkovima, ganja mačke i ovce na lokalnom salašu, a noću spava pod zvezdama i sanjari o tome kako su ga na svet rode donele. U Elizenhajmu Foksi stiče i dobre prijatelje, pre svega seoskog Gusana, velikog borca za guščija prava i Mačora, vlasnika tajne Biblioteke za životinje, a potom i Pilota i Kovača, neobične ljude koji vole da se druže sa životinjama. Oni unose puno radosti u život malog jazavičara, a o njihovim neobičnim i uzbudljivim avanturama i danas se priča među stanovnicima ovog simpatičnog sela.

Foksi drema pored svoje knjige / Foto: Vesna Knežević 

Sigurnom književnom rukom, sa puno duha i šarma, autorka Vesna Knežević vodi nas kroz priču o Foksiju. Živim i dinamičnim pripovedanjem, uz pregršt humora i uz malu, ali za pripovedanje neophodnu, dozu straha po opstanak našeg junaka (jazavičar je na početku priče siroče bez ikoga svog i mora sam da se snalazi kako bi preživeo na ulici) zabavlja nas i drži u radosnom iščekivanju svake sledeće dogodovštine. Foksijevu družinu čine zabavni i živopisni karakteri koji imaju raznolika interesovanja i pružaju nam brojne informacije ‒ od preporuka romana za čitanje, preko zanimljivosti o bilju i cveću, pa sve do recepata za raznorazne gurmanluke.

Uokvirujući priču o Foksiju slikama iz života spokojnog vojvođanskog sela, autorka nam donosi i sasvim posebnu atmosferu ispunjenu mirisima jela koje su spremale naše bake, neodoljivim ukusima domaćih poslastica i tišinom koja vlada u trenucima popodnevnog odmora. Pored svih uzbuđenja koja nas očekuju na stranicama ove knjige, naročito zadovoljstvo krije se u tome što nas ona vraća prirodi, vodi daleko od užurbanih gradskih ulica, na mesto gde mirišu zemlja i trava, gde vreme sporije teče, a trenuci dokolice se ispunjavaju čitanjem neke dobre knjige. Možda je tajna u tome što se radi o stvarnom junaku i stvarnom okruženju ‒ jazavičar Foksi je jedan od najomiljenijih stanovnika Belog Blata i autorkin ljubimac.

Roman Tajanstveni servis za popravku zmajeva i dirižabla ilustrovao je naš poznati ilustrator Dušan Pavlić. Svojim tumačenjima, igranjem i nadigravanjem s tekstom dao je posebnu nadogradnju priči, još jednom nam pokazavši kako najbolje knjige za decu predstavljaju upečatljiv spoj dva umetnička izraza.

Autorski tandem u ovoj knjizi predstavlja upravo jedan od takvih spojeva, i zato kao najbolji prikaz ilustracija u romanu prenosimo reči same autorke: „Dušan Pavlić je fenomenalan ilustrator, ne samo zato što je izuzetan crtač, već i što hvata duhovitosti u tekstu, humor koji razmenjuju junaci, atmosferu svake scene, i sve to prenosi u ilustraciju. Njegovi crteži imaju dinamiku i ritam, a na nacrtanim likovima vidi se šta osećaju u datom trenutku. Njegov izuzetan rad dao je još jednu važnu dimenziju romanu – sliku koja govori više od hiljadu reči. Sve scene su mi fantastične, ne znam koju bih pre izdvojila: da li onu kada preplašeni junaci jure niz brdo u starinskoj kadi, ili kad Foksi zaljubljeno gleda u rodu na vrhu bandere a u oblačiću iznad glave mu piše mama, ili možda prikaz unutrašnjosti Mačorove Biblioteke s milion šašavih detalja. Kad sam ilustracije prvi put videla, pomislila sam ‒ ovaj čovek ne samo da zna svoj posao nego ga i voli.“

Vesna Knežević (1954) magistar je filozofije iz Beograda, novinarka i publicistkinja. Uređivala je američki časopis BYTE YU, pisala kolumne, intervjue i reportaže za domaće medije interesujući se pre svega za mlade, kulturu i nove tehnologije. Autorka je i šef projekta za decu KID ("Komunikacije i interaktivno društvo"). Godine 2013. dobila je godišnju nagradu Etnografskog muzeja za multimedijalni projekat "Kako je kompjuter postao bog". Inspirisana kćerkom Marijanom i sinom Viktorom napisala je dečji avanturistički roman "Alisa na Tašmajdanu", posvećen nemačkoj ovčarki Alisi, porodičnom ljubimcu. Pre tri godine Vesna se odselila s Tašmajdana u vojvođansko selo Belo Blato kod Zrenjanina, gde živi u prirodi s jazavičarem Foksijem, svojim vernim psom. Bavi se permakulturom i piše za decu.

Dušan Pavlić (1968) je ilustrator i grafički dizajner uz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu. Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu "S decom oko sveta 1" objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine. Njegove ilustracije su duhovite, domišljate i šarmantne. Jedan od njegovih urednika je rekao o njemu: „On crta dok sedi. On crta dok hoda. On crta dok spava. On crta sve šta može ili ne može da zamisli. I svi ga vole. Jedina stvar koju ne voli je kada mu neko kaže: ’Nacrtaj mi nešto lepo’.“ Voli da putuje.


PROČITAJTE I:

PRIČA LJUBICE KUBURE OSVAJA FRANCUSKU

JOŠ SAMO DVE KNJIGE DO LJEPŠEG KRAJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.