Književnost
književnost/29.12.2022.

Priča Ljubice Kubure osvaja Francusku

književnost
  • Dragan Medaković
  • Dragan Medaković
  • Dragan Medaković
  • Dragan Medaković
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: Dragan Medaković

 

U književnom časopisu na francuskom jeziku „Le fantôme de la liberté“ objavljen je prevod kratke priče srpske autorke Ljubice Kubure, pod nazivom „Ona“, izdvojene iz zbirke priča „Beogradski akvarel“, koja je u septembru ove godine doživela svoje treće izdanje (poslednja dva objavila je izdavačka kuća iz Beograda, „Ključ izdavaštvo“).

Priču „Ona“, na francuski jezik preveo je Živko Vlahović, rođeni Parižanin koji je francusku lingvistiku i slavistiku završio na prestižnoj Sorboni. Vlahović se nalazi na čelu Izdavačke kuće „Slavitude“, koja je pokrenula književnu nagradu i časopis istoimenog naziva, a u cilju promocije i predstavljanja domaćih autora na francuskom tržištu. Živko Vlahović odrastao je u stanu bake i deke koji su živeli u Desetom arondismanu, u neposrednoj blizini pariškog doma Danila Kiša. Pomenuti pisac nije jedini koga je mladi Vlahović čitao i tako gradio svoj svojevrsan stil i potkovanost u književnom prevođenju, u okviru kojeg je do sada mnogobrojne srpske pisce, ali i žive domaće klasike, poput Dragoslava Mihajlovića, prevodio na francuski jezik.

Francuski časopis „Le fantôme de la liberté“ predstavlja onlajn književni časopis, gde brojni domaći i inostrani autori objavljuju svoje književne radove na francuskom jeziku. Koncept pomenutog onlajn magazina zasnovan je na ideji „književnog pregleda u cilju opstanka u sve luđim vremenima“.

Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar i publicista je o knjizi Beogradski akvarel rekao je:

„Beogradski akvarel“  Ljubice Kubure je kolaž bajkovitih priča. U njima ima nepobeđenog šmeka i širine duha koje baštine čuvari nesrušenih zidina. Tako skupljene te priče čine da ovaj grad bude posebniji, topliji i nežniji nego što danas jeste. Jer ženski akvarel nikad nije od mramora, kamena i željeza. Ljubica piše na onaj isti način kako su svojevremeno opšte divljenje izazivale ulicama, kejovima, scenama i oblacima „lepe žene prolazeći kroz grad”: Beba Lončar, Olivera Katarina, Nikica Marinović, Ljubica Otašević, Milena Dravić, Milja Vujanović, Neda Arnerić, Lola Novaković, Vera Čukić, Vesna Vulović, Biljana Ristić, Ana Leković, Maja de Rado, Margita Stefanović, Tanja Bošković, Sonja Savić… One prolaze, a razgovori prestaju, vreme gubi smisao i sunce nikad ne zalazi. Gospođica Kubura jeste u pravu da „uspomene loše idu uz Džonija Štulića”, ali ako se odreknemo uspomena, akvarelnih i poučnih priča, onda nam ostaje – šta?“.

Zbirka priča „Beogradski akvarel do sada je promovisana u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, u Biblioteci Digitalnog omladinskog centra u Novom Sadu, Narodnoj biblioteci Budve, Narodnoj univerzitetskoj bliblioteci Banja Luke, a u januaru 2023. godine biće održana promocija u Skoplju u prostorijama Srpskog kulturnog informativnog centra SPONA. Predstavljena je i u okviru poslednjeg beogradskog Sajma knjiga.

Brojne priče u pomenutoj zbirci bile su prethodno objavljene kao kolumne Ljubice Kubure u našem magazinu. Knjiga sadrži trideset kratkih priča, fragmentarnih isečaka ljudskih sudbina, trenutaka istrgnutih iz života pojedinca, „pribeleženih onim našim podmuklim osećanjem: tugom“. Velika paleta likova, od tinejdžera koji se prvi put upoznaju sa osećanjem ljubavi, ljudi u srednjim godinama na važnim prekretnicama u životu, ljudskih sudbina koje se pred našim očima gase, priče ispričane iz ugla muškarca, ali i dečaka; žene, ali i devojke, kojima je zajednički činilac upravo Beograd.

O njenoj knjizi, autor radijske emisije „Ožiljci i opomene“ Dejan Spiridon Bulatović rekao je:

„Njene teme imaju „zadah“ sete, samoće i prolaznosti jače i od praznine, čehovljevski osećaj za detalj i trenutak koji se ovaploćuje u priči, na kraju ovo je iznova potvrda da proza koju posprdno nazivaju gradskom, urbanom i slično itekako „pije vodu“, ako je ta priča autentična i književno vredna“.

Ljubica Kubura rođena je u Beogradu gde trenutno živi i radi. Piše kolumne, kratke priče koje su nagrađivane na brojnim domaćim konkursima za kratku priču, scenarista je predstave „Čovek u crvenom odelu“ koja je premijerno izvedena u Pozorištu Slavija. Trenutno radi na novom rukopisu.


PROČITAJTE I:

JOŠ SAMO DVE KNJIGE DO LJEPŠEG KRAJA


KOLUMNE LJUBICE KUBURE PRONAĐITE OVDE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Miladija spasojevic
19.11.2023.

Tako mlada mudra lepa pametna zenaa najvaznije dobar covek dobar pisaci ponos prodice vasim pisanjem mi ulepsavate zivot pisite pricajte vi tou umete i mozete hvala sto postojite