Književnost
književnost/5.10.2018.

BOOKA: Promocija romana “Kuća” Ivane Đilas

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Beogradska promocija romana “Kuća” Ivane Đilas, u izdanju izdavačke kuće Booka biće održana danas u knjižari Bookstore (Cara Lazara 12) od 17 časova.

Ivana Đilas je juče gostovala u knjižari Bulevar books u Novom Sadu gde je predstavljen njen debitantski roman kroz razgovor sa novinarkom Marijom Ratković i urednikom izdavačke kuće Booka Ivanom Bevcom.

Svojim romanom „Kuća“ Ivana je osvojila slovenačku javnost ušavši u konkurenciju za najveće tamošnje književne nagrade, nakon čega je knjiga postala ozbiljan bestseler.

I u Srbiji knjiga je doživela veliki uspeh, za samo tri meseca prodato je više od 1.000 primeraka i u pripremi je drugo izdanje.

Ivana Đilas (1976) odrastala je u Beogradu osamdesetih i devedesetih godina. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Godine 1999, usred NATO bombardovanja Srbije, seli se u Sloveniju i tamo završava postdiplomske studije kod Dušana Jovanovića.


PROČITAJTE I:

INTERVJU SA RAJKOM GRLIĆEM: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

BRANKO ROSIĆ - BUNTOM KROZ ŽIVOT

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI


Do sada je režirala preko pedeset predstava za decu i odrasle u svim slovenačkim pozorištima, i za njih dobila važne nagrade. U Beogradu je režirala samo jednu predstavu, Bračna igra u Ateljeu 212, koju su Svetlana Bojković i Petar Kralj igrali jedanaest godina.

U pauzama između proba piše kolumnu za poznati slovenački nedeljnik Mladina, o jednakim mogućnostima i prihvatanju drugačijeg. Teme nalazi u stereotipima današnjeg društva kada su u pitanju iseljeništvo, izbeglištvo, nacionalizam, jednakost polova, materinstvo posle četrdesete, koncepti roditeljstva, stigmatizacija starih, debelih i drugačijih.

Povod za pisanje prvenca Kuća bio je članak Priča o neuspehu, koji se viralno raširio internetom. Prvo izdanje romana Kuća rasprodato je za mesec i po dana. Piše britko, uz pravu dozu gorko-slatkog humora. Trenutno radi doktorat o prenošenju stereotipa kroz umetnost za decu, na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani.


Pročitao. Nisam zapalio nijednu cigaretu. Da je roman sto strana duži, odvikao bih se od pušenja. Biće ovo bestseler.

— Marsel Štefančič, slovenački filmski kritičar, novinar i publicista 

Kuća Ivane Đilas je duhovita i potresna priča o zamkama u koje se uhvatila naša generacija. Svojom izuzetnom strukturom, duhovitom neposrednošću i surovom iskrenošću drži te dok je ne pročitaš do poslednjeg slova.

— Barbara Cerar, slovenačka glumica 

Kuća je upravo toliko fikcija da sa užitkom utonemo u njenu priču, a istovremeno upravo toliko to nije da u nama bar malo izaziva jezu.

— Tomaž Bešter, Konteksti


PROČITAJTE I INTERVJU SA DARIJANOM MIHAJLOVIĆEM: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box