Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/5.10.2018.

BOOKA: Promocija romana “Kuća” Ivane Đilas

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Beogradska promocija romana “Kuća” Ivane Đilas, u izdanju izdavačke kuće Booka biće održana danas u knjižari Bookstore (Cara Lazara 12) od 17 časova.

Ivana Đilas je juče gostovala u knjižari Bulevar books u Novom Sadu gde je predstavljen njen debitantski roman kroz razgovor sa novinarkom Marijom Ratković i urednikom izdavačke kuće Booka Ivanom Bevcom.

Svojim romanom „Kuća“ Ivana je osvojila slovenačku javnost ušavši u konkurenciju za najveće tamošnje književne nagrade, nakon čega je knjiga postala ozbiljan bestseler.

I u Srbiji knjiga je doživela veliki uspeh, za samo tri meseca prodato je više od 1.000 primeraka i u pripremi je drugo izdanje.

Ivana Đilas (1976) odrastala je u Beogradu osamdesetih i devedesetih godina. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Godine 1999, usred NATO bombardovanja Srbije, seli se u Sloveniju i tamo završava postdiplomske studije kod Dušana Jovanovića.


PROČITAJTE I:

INTERVJU SA RAJKOM GRLIĆEM: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

BRANKO ROSIĆ - BUNTOM KROZ ŽIVOT

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI


Do sada je režirala preko pedeset predstava za decu i odrasle u svim slovenačkim pozorištima, i za njih dobila važne nagrade. U Beogradu je režirala samo jednu predstavu, Bračna igra u Ateljeu 212, koju su Svetlana Bojković i Petar Kralj igrali jedanaest godina.

U pauzama između proba piše kolumnu za poznati slovenački nedeljnik Mladina, o jednakim mogućnostima i prihvatanju drugačijeg. Teme nalazi u stereotipima današnjeg društva kada su u pitanju iseljeništvo, izbeglištvo, nacionalizam, jednakost polova, materinstvo posle četrdesete, koncepti roditeljstva, stigmatizacija starih, debelih i drugačijih.

Povod za pisanje prvenca Kuća bio je članak Priča o neuspehu, koji se viralno raširio internetom. Prvo izdanje romana Kuća rasprodato je za mesec i po dana. Piše britko, uz pravu dozu gorko-slatkog humora. Trenutno radi doktorat o prenošenju stereotipa kroz umetnost za decu, na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani.


Pročitao. Nisam zapalio nijednu cigaretu. Da je roman sto strana duži, odvikao bih se od pušenja. Biće ovo bestseler.

— Marsel Štefančič, slovenački filmski kritičar, novinar i publicista 

Kuća Ivane Đilas je duhovita i potresna priča o zamkama u koje se uhvatila naša generacija. Svojom izuzetnom strukturom, duhovitom neposrednošću i surovom iskrenošću drži te dok je ne pročitaš do poslednjeg slova.

— Barbara Cerar, slovenačka glumica 

Kuća je upravo toliko fikcija da sa užitkom utonemo u njenu priču, a istovremeno upravo toliko to nije da u nama bar malo izaziva jezu.

— Tomaž Bešter, Konteksti


PROČITAJTE I INTERVJU SA DARIJANOM MIHAJLOVIĆEM: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box