Književnost
književnost/10.12.2019.

Bojkot dodele Nobela Peteru Handkeu

književnost
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaAustrijskom piscu Peteru Handkeu danas će u Stokholmu biti uručena Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu. Od 10. oktobra kada je objavljeno da je veliki prijatelj srpskog naroda Handke dobitnik prestižne nagrade strasti se ne smiruju, jer je svojevremeno podržao politiku Slobodana Miloševića. 

Neke zemlje regiona najavile su bojkot ceremonije, na društvenim mrežama besni pravi rat, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Nobelovu akademiju da je nagradila narušavanje ljudskih prava time što je nagradu za književnost dodelila Peteru Handkeu, koji je kritikovan zbog podrške nekadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Turska se tako pridružila drugim zemljama koje bojkotuju ceremoniju uručenja Nobelove nagrade u znak protesta zbog izbora Handkea.

Kako je prethodno javio Radio slobodna Evropa, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da hrvatski ambasador u Švedskoj Siniša Grgić neće danas učestovati na dodeli nagrade Handkeu, zbog njegove podrške politici Slobodana Miloševića.

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da hrvatski ambasador neće biti na dodeli nagrade „osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka“.

Prethodno su Albanija i Kosovo objavili da neće imati svog predstavnika na dodeli nagrade Handkeu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić informisao je ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu, te da bi da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Handke će u Švedskoj danas imati i podršku svog dugogodišnjeg prijatelja Emira Kusturice.

Kako podrška austrijskom piscu, u Švedsku je stigla i devetočlana grupa žena iz Republike Srpske koje su deo Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske. Božica Živković Rajilić izjavila je da su žene koje su tokom rata bile zatočene u logorima širom BiH došle u Stokholm da budu "mirna podrška Handkeu jer uvažava ljude koji misle svojom glavom".

Handkeu će danas biti formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, pre održavanja tradicionalnog prijema kasnije tokom dana.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi ambasadori u Švedskoj.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

DRAGAN VELIKIĆ, INTERVJU: NISMO SVI ZVERINJE U CIRKUSU VUČIĆ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.