Film
film/26.02.2022.

Otvoren jubilarni 50. FEST

film
  • Dušan Milenković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Foto: Dušan Milenković i Belkisa Abdulović

 

Dodelom nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Emiru Kusturici i glumcu Mikiju Manojloviću u petak 25. februara otvoren je 50. Međunarodni filmski festival FEST.

Na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a, održana je srpska premijera filma "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića. Ekipa filma je pre otvaranja prošetala crvenim tepihom, a nakon projekcije su se uz gromoglasni aplauz i dugotrajne ovacije poklonili publici.

Film će na FEST-u reprizno biti prikazan u još pet termina – 26. februara u 10h u Kombank dvorani, od 17h i 21h u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade i u 19:30 u Dvorani Kulturnog centra Beograda, kao i 27. februara u 19 časova u Bioskopu Fontana.

Film "Strahinja Banović" će se prikazivati u nekoliko evropskih zemalja, SAD, Kanadi i u karipskim zemljama, a početak bioskopske distribucije u Srbiji najavljen je za septembar ove godine, nakon prikazivanja na letnjim filmskim festivalima.

 "Strahinja Banović" je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

"Strahinja Banović" je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

Film „Strahinja Banović" po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji srpske filmske kompanije Art & Popcorn, odnosno Miroslava Mogorovića kao glavnog producenta. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska) i pridruženi koproducenti Cinnamon Films. Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films and Distribution, a srpski distributer je MCF MegaCom Film.


Prvi FEST otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu sindikata, projekcijom filma Meš Roberta Altmana. U toj dvorani tokom decenija publici su se poklonili brojni veliki glumci i reditelji, a pozornica je sinoć bila rezervisana za Predraga Mikija Manojlovića i Emira Kusturicu. Glumca i reditelja čije su karijere neraskidivo povezane čineći najviše domete evropske kinematografije.


PROČITAJTE I:

NEČISTA KRV-GREH PREDAKA NA NETFLIXU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.