Film
film/31.03.2022.

"Čekajući Handkea" od danas u bioskopima

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Dugometražno ostvarenje Gorana Radovanovića „Čekajući Handkea" koje je svoju premijeru imalo na nedavno završenom 50. FEST- u  od danas će biti na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije.
 

 
Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.
 

Celokupni autor dokumentarca o nobelovcu Handkeu je Goran Radovanović iza koga stoje filmovi „Enklava" (2015), „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" (2017), o zabrani prikazivanja filmova crnotalasnog reditelja Dušana Makavejeva.
 

 
Srđan Petrović - protagonista filma, o dobitniku Nobelove nagrade, Peteru Handkeku, sa kim se družio često na Kosovu, kada mu je bio domaćin je rekao: Ploču sam napravio kao minimalnu zahvalnost za sve što je gospodin Handke učinio nama, jer sam shvatio da mu se nismo propisno zahvalili kako on to zaslužuje. Onda sam ispričao reditelju Goranu tu moju želju, a njemu se rodila ideja o snimanju filma", opisao je razvojni put projekta jedan od junaka filma.
 

 
Uloge u filmu pripale su pored Srđana Petrovića i: Luki Petroviću, Ljubomiru Filijoviću, Velji Stojkoviću, Gavrilu Kujundžiću i Živani Pavlović.
PROČITAJTE I:
 

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.