Film
film/3.07.2021.

Strahinja Banović u Karlovim Varima

film
  • Ralf Gervink/Pixabay
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Objavljen program 55. Međunarodnog filmskog festivala Karlove Vari (20-28. avgusta 2021). U trci za Kristalni globus i domaći film. Najavljena i 47. Letnja filmska škola u Uherskem Hradišti (6-12. avgusta 2021), a specijalni gost Goran Marković srpski režiser i “praški đak”. 

Iz Praga, za Kaleidoskop media piše: Lidija Stevanović

Prvi put nakon dvadeset godina među 12 filmova glavnog takmičarskog programa Međunarodnog filmskog festivala A kategorije koji se održava u Karlovim Varima našao se i jedan srpski film, „Strahinja Banović“ („As Far As I Can Walk“), najnovije ostvarenje režisera Stefana Arsenijevića.

Film poseduje sve elemente da uspe u konkurenciji 12 ostvarenja koja se takmiče za nagradu Kristalni globus s obzirom na to da je srpska narodna epska tradicija Arsenijeviću poslužila samo kao inspiracija za savremenu priču o junacima našeg vremena, obeleženog migrantskim kretanjima i globalizacijom. 

Univerzalna, humanistička, ljubavna priča o potrazi za svojim mestom pod Suncem danas je aktuelnija više nego ikad jer su migracije ne samo jedna od glavnih tema svetskih medija već i programa političkih partija. Arsenijevićev film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bukarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon Filmom.

Arsenijeviću će, osim filmova iz Nemačke, Italije, Kanade ili Velike Britanije konkurenciju praviti još dva ostvarenja iz regiona ili „bivše Jugoslavije“, što je uobičajen termin u češkom javnom prostoru.

Reč je o hrvatskom filmu „Zbornica“ debitantkinje Sonje Tarokić čija priča se odvija među učiteljima jedne zagrebačke osnovne škole kao i Slovenca Olma Omerzu, diplomca praške FAMU koji je nakon završetka studija ostao da živi u Češkoj gde je već ostvario zavidan uspeh. 2012 osvojio je nagradu Češke filmske kritike kao najbolji debitant za film „Isuviše mlada noć“ (Příliš mladá noc), koji je prikazan i na Berlinalu u okviru programa Forum namenjen mladim autorima.

Za svoj novi film „Atlas ptica“ (slovenačko-slovačko-češka koprodukcija) Omerzu je zajedno sa Petrom Pihom napisao i scenario. Opisuje ga kao dramu o opasnostima virtuelno propojenog sveta kroz primer iz života jedne porodice.

Foto: Ralf Gervink/Pixabay

O ovogodišnjem uspehu srpskog filma na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, koji će biti održan od 20. do 28. avgusta, osim filma Stefana Arsenijevića svedoči i podatak da su u takmičarski program „Na istok od zapada“ uvrštena čak dva naša filma, i to: debitanski dokumentarni film „Koreni“ Tee Lukač i igrani „Posle zime“, prvi film reditelja i scenariste Ivana Bakrača u kom je Srbija jedan od manjinskih koproducenata. 

Goran Marković gost Letnje filmske škole 

Češko filmsko leto će međutim ne samo zbog karlovarskog festivala u određenoj meri proteći u znaku filmskih autora iz Srbije. Na ovdašnjem omiljenom festivalu koji pored Karlovih Vara spada među najvece filmske revije, Letnjoj filmskoj školi u Uherskem Hradišti jedan od gostiju biće režiser Goran Marković.

Kako se najavljuje njegov program na ovom festivalu u Južnoj Češkoj biće izuzetno raznolik i podsticajan. Reč je o manifestaciji čiji je osnivač Asocijacija filmskih klubova Češke koji, za razliku od redovnih filmskih festivala usmerenih na savremenu produkciju ima za cilj da produbi znanja ljubitelja filmske umetnosti i istorije kao i da profesionalno edukuje organizatore filmskih klubova.

Goran Marković će publici u Uherskem Hradišti između ostalog predstaviti i svoju knjigu „Češka škola ne postoji“, koja je nedavno izašla u češkom prevodu. U njoj opisuje svoje početke na filmu i život u Pragu šezdesetih tokom studija na FAMU, gde se u isto vreme našao zajedno sa Srđanom Karanovićem, Goranom Paskaljevićem, Lordanom Zafranovićem i Rajkom Grlićem.

Komentarišući naslov, u nedavnom razgovoru, rekao mi je da je njime hteo da podcrta činjenicu da njihov kasniji uspeh nije usledio zahvaljujući školi, već pre svega boravku u češkoj sredini u kojoj se osećalo da će uskoro nastati velike promene, gde se, po njegovim rečima, u vazduhu osećala sloboda. Sloboda koja je došla i otišla te 1968. godine.


PROČITAJTE I:

"KO TO TAMO PEVA" OSVAJA FRANCUSKU

INTERVJU SA RAJKOM GRLIĆEM: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.