Film
film/9.03.2019.

Stoti film Lordana Zafranovića

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaŠezdeset šesti Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan  od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju novi film Lordana Zafranovića „Duh vremena”, ostvarenje inspirisano izložbom „Gradovi u pokretu” koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Osmanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma je Nataša Mišković. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera „Trst, Jugoslavija” imao u završnici prošlogodišnjeg festivala, posetioce sada očekuje njegovo novo ostvarenje „Zajednica”, o najbrojnijoj zajednici u Trstu – srpskoj, njenim običajima i kulturi, nastalim u spoju dva sveta.

Kristin Brijede i Audrijus Stonis potpisuju meditativni dokumentarni esej „Mostovi vremena”, o dokumentarnom stvaranju i stvaraocima, koji je prikazan na festivalima u Karlovim Varima i Amsterdamu.

Publiku očekuje i film „Akvarela” ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog. Reč je o vizuelnom putovanju kroz neuhvatljivu lepotu i moć vode – od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana „Irme”, pa sve do velelepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli.


PROČITAJTE I:

GORAN RADOVANOVIĆ, INTERVJU: EPSKA DIMENZIJA "SLUČAJA MAKAVEJEV"


Iz Belgije stiže „Kakav veličanstven kolač!” Eme de Svaf i Marka Džejmsa Rolsa, film koji uvodi u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije s kraja 18. veka. U saradnji sa Martom Popivodom i Festivalom savremenog eksperimentalnog izraza REZ, festival će predstaviti i rad kustoske platforme D’EST iz Berlina.

Grad Beograd izdvojio je za festival osam miliona dinara, dva miliona više nego prošle godine. Za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4.000 domaćih i inostranih filmova, a selektori će biti: Jovana Nikolić, producentkinja, Čarna Manojlović, rediteljka, Marta Popivoda, filmska rediteljka i video-umetnica, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica, Nemanja Jovanov, filmski snimatelj, Kristina Đuković, dramaturg, i Darko Lungulov, reditelj. Marko Popović je iz privatnih razloga podneo ostavku na mesto umetničkog direktora festivala i od ove godine tu funkciju obavljaće rediteljka Sonja Đekić.

U odboru festivala su Nataša Damnjanović, Nenad Popović, Iva Plemić Divjak, Vasilije Nikitović i Andreja Mladenović. Cena ulaznice je 200 dinara – za studente, uz indeks, ulaz je besplatan.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.