Film
film/9.03.2019.

Stoti film Lordana Zafranovića

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaŠezdeset šesti Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan  od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju novi film Lordana Zafranovića „Duh vremena”, ostvarenje inspirisano izložbom „Gradovi u pokretu” koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Osmanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma je Nataša Mišković. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera „Trst, Jugoslavija” imao u završnici prošlogodišnjeg festivala, posetioce sada očekuje njegovo novo ostvarenje „Zajednica”, o najbrojnijoj zajednici u Trstu – srpskoj, njenim običajima i kulturi, nastalim u spoju dva sveta.

Kristin Brijede i Audrijus Stonis potpisuju meditativni dokumentarni esej „Mostovi vremena”, o dokumentarnom stvaranju i stvaraocima, koji je prikazan na festivalima u Karlovim Varima i Amsterdamu.

Publiku očekuje i film „Akvarela” ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog. Reč je o vizuelnom putovanju kroz neuhvatljivu lepotu i moć vode – od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana „Irme”, pa sve do velelepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli.


PROČITAJTE I:

GORAN RADOVANOVIĆ, INTERVJU: EPSKA DIMENZIJA "SLUČAJA MAKAVEJEV"


Iz Belgije stiže „Kakav veličanstven kolač!” Eme de Svaf i Marka Džejmsa Rolsa, film koji uvodi u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije s kraja 18. veka. U saradnji sa Martom Popivodom i Festivalom savremenog eksperimentalnog izraza REZ, festival će predstaviti i rad kustoske platforme D’EST iz Berlina.

Grad Beograd izdvojio je za festival osam miliona dinara, dva miliona više nego prošle godine. Za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4.000 domaćih i inostranih filmova, a selektori će biti: Jovana Nikolić, producentkinja, Čarna Manojlović, rediteljka, Marta Popivoda, filmska rediteljka i video-umetnica, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica, Nemanja Jovanov, filmski snimatelj, Kristina Đuković, dramaturg, i Darko Lungulov, reditelj. Marko Popović je iz privatnih razloga podneo ostavku na mesto umetničkog direktora festivala i od ove godine tu funkciju obavljaće rediteljka Sonja Đekić.

U odboru festivala su Nataša Damnjanović, Nenad Popović, Iva Plemić Divjak, Vasilije Nikitović i Andreja Mladenović. Cena ulaznice je 200 dinara – za studente, uz indeks, ulaz je besplatan.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box