Film
film/22.02.2024.

"Radnička klasa ide u pakao" na FEST-u

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Socijalna drama reditelja i scenariste Mladena Đorđevića "Radnička klasa ide u pakao" sa elementima trilera i horora uz pregršt crnog humora, nakon svetske premijere na filmskom festivalu u Torontu stiže na Glavni takmičarski program predstojećeg 52. FEST-a.
 
U subotu 24. februara, u Velikoj sali mts Dvorane održaće se premijera ostvarenja u kojem glavne uloge tumače glumci Tamara Krcunović, Leon Lučev, Ivan Đorđević, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Momo Pićurić i drugi, a u čijem fokusu je, prema rečima reditelja grupa skrajnutih i potlačenih ljudi, gurnutih na margini društva.
 
"Veoma sam uzbuđen povodom toga kako će reagovati naša publika na FEST-ovim projekcijama. Svi moji predhodni filmovi su imali domaće premijere na FEST-u" istakao je reditelj dodajući da je publika na svetkoj premijeri festivalu u Torontu veoma dobro reagovala na crni humor, što je bilo veliko iznenađenje računajući da film opisuje prostore Balkana.


 
Priča prati harizmatičnu Svetlanu i bivšeg robijaša Miju koji se zajedno sa radnicima propale fabrike udružuju, kako bi istražili mistične puteve nade i pravde.

Fabrika koja je nekada zapošljavala ceo grad i okolna sela zatvorena je zbog sumnjive privatizacije i tragičnog incidenta u kom je grupa njenih radnika stradala u namerno podmetnutom požaru. Devastirani gubitkom svojih najmilijih i korumpiranom prodajom fabrike, ova grupa nekadašnjih radnika pokreće proteste za koje se čini da su uzaludni i da ne daju konkretne rezultate.
Kao slamku spasa i u borbi za pravdu, ova grupa zaboravljenih pribegava natprirodnom.
 
"Apsurdne situacije u mojim filmovima proističu iz toga što su moji junaci, koji su često autsajderi, stavljeni u sukob sa nečim mnogo jačim i većim od sebe. To je izvor crnog humora u filmu," zaključio je reditelj.
 
Nakon prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Torontu gde je "Radnička klasa ide u pakao" premijerno prikazana i gde su usledile pohvale kritičara, Đorđevićev film je prikazan i na festivalima u Talinu i Geteborgu, a uskoro će se, nakon FEST-a naći i na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.


PROČITAJTE I:

ŽELIMIRU ŽILNIKU "BEOGRADSKI POBEDNIK" 52. FEST-a

LUKA NOVAKOVIĆ, INTERVJU: MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.