Film
film/24.07.2019.

Preminuo Rutger Hauer iz „Blejd ranera“

film
  • Odessa International Film Festival / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Odessa International Film Festival

Holandski glumac Rutger Hauer preminuo je u 75. godini u svom domu u Holandiji. Poznat po ulogama u ostvarenjima "Blade runner" i "True blood", Hauer je, kako se navodi, preminuo posle kraće bolesti, preneo je Dejli mejl. Njegov predstavnik za štampu Stiv Kenis potvrdio je da je glumac preminuo još 19. jula i da je sahranjen danas.

Hauer se proslavio ulogom u kultnom filmu "Blade runner" iz 1982. godine. Hauer je glumio ubicu Roja Batija u naučno-fantastičnom trileru koji je režirao Ridli Skot s Harisonom Fordom u glavnoj ulozi.

Premda mu je ta uloga donela najveću slavu, prema IMDB-u ovaj izrazito aktivan glumac iza sebe je imao 174 uloga na televiziji i filmu, između ostalog u "Sin cityju", "Batman početak" i "True blood".

Za rolu u ostvarenju "Escape from Sobibor", Rutger Hauer 1988. godine nagrađen je Zlatnim globusom.

Rođen je 23. januara 1944. i odrastao u Brukelenu, u gradu Utrehtu, 30-ak kilometara udaljenom od Amsterdama. Nakon što je proveo godinu dana ribajući palube jedne fregate u sklopu holandske trgovačke mornarice i tri godine kao električar i stolar, priključio se amaterskoj pozorišnoj družini.

Za njega se ozbiljnije pročulo 1968. godine kad je nastupio u seriji "Floris", a kasnije odlazi u Holivud. Neke od uloga ostvario je u delima: Flesh+Blood, Blind Fury, The Hitcher, Nighthawks, Wedlock, Sin City, Confessions of a Dangerous Mind, umetnički je hvaljen za ulogu u filmu The Legend of the Holy Drinker. Iza njega su ostale njegova druga supruga, s kojom je bio u braku 50 godina, Ineke Ten Kejt i ćerka, glumica Ajša Hauer koju je dobio u prvom braku.


PROČITAJTE I:

ANJES VARDA NA PALIĆ FILM FESTIVALUPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box