Film
film/24.07.2019.

Preminuo Rutger Hauer iz „Blejd ranera“

film
  • Odessa International Film Festival / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Odessa International Film Festival

Holandski glumac Rutger Hauer preminuo je u 75. godini u svom domu u Holandiji. Poznat po ulogama u ostvarenjima "Blade runner" i "True blood", Hauer je, kako se navodi, preminuo posle kraće bolesti, preneo je Dejli mejl. Njegov predstavnik za štampu Stiv Kenis potvrdio je da je glumac preminuo još 19. jula i da je sahranjen danas.

Hauer se proslavio ulogom u kultnom filmu "Blade runner" iz 1982. godine. Hauer je glumio ubicu Roja Batija u naučno-fantastičnom trileru koji je režirao Ridli Skot s Harisonom Fordom u glavnoj ulozi.

Premda mu je ta uloga donela najveću slavu, prema IMDB-u ovaj izrazito aktivan glumac iza sebe je imao 174 uloga na televiziji i filmu, između ostalog u "Sin cityju", "Batman početak" i "True blood".

Za rolu u ostvarenju "Escape from Sobibor", Rutger Hauer 1988. godine nagrađen je Zlatnim globusom.

Rođen je 23. januara 1944. i odrastao u Brukelenu, u gradu Utrehtu, 30-ak kilometara udaljenom od Amsterdama. Nakon što je proveo godinu dana ribajući palube jedne fregate u sklopu holandske trgovačke mornarice i tri godine kao električar i stolar, priključio se amaterskoj pozorišnoj družini.

Za njega se ozbiljnije pročulo 1968. godine kad je nastupio u seriji "Floris", a kasnije odlazi u Holivud. Neke od uloga ostvario je u delima: Flesh+Blood, Blind Fury, The Hitcher, Nighthawks, Wedlock, Sin City, Confessions of a Dangerous Mind, umetnički je hvaljen za ulogu u filmu The Legend of the Holy Drinker. Iza njega su ostale njegova druga supruga, s kojom je bio u braku 50 godina, Ineke Ten Kejt i ćerka, glumica Ajša Hauer koju je dobio u prvom braku.


PROČITAJTE I:

ANJES VARDA NA PALIĆ FILM FESTIVALUPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.