Film
film/6.02.2020.

Preminuo glumac Kirk Daglas

film
  • Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaHolivudska ikona, režiser, producent i glumac čije su uloge obeležile kinematografiju 20. veka – Kirk Daglas preminuo je dva meseca posle svog 103. rođendana.

Kirk Daglas je bio američki glumac i producent, rođen 9. decembra 1916. godine. Zauzeo je 17. mesto na listi najvećih muških glumačkih legendi Američkog filmskog instituta, a trenutno je najviše rangirana osoba na toj listi. Dobitnik je Oskara za životno delo.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) дана

Roditelji su mu bili jevrejski imigranti iz današnje Belorusije. Imao je vrlo siromašno detinjstvo, ime je promenio u Kirk Daglas neposredno pre priključivanja Američkoj mornarici u Drugom svetskom ratu. Kao dečak je prodavao grickalice da bi zaradio dovoljno novca da kupi mleko i hleb. Kasnije je bio dostavljač novina, radio je preko 40 poslova pre nego što je postao glumac.

Sam sebi je plaćao časove glume, koje je uspeo da priušti radom na raznim poslovima, dobitnik je stipendije Američke akademije dramskih umetnosti koja je zapazila njegov talenat za glumu. Govorio je jezik Jidiš. Aktivno se bavio glumom od 1942. god. Iz dva braka ima četiri sina, od kojih je najpoznatiji glumac i producent Majkl Daglas.Za glumu se zainteresovao još u srednjoj školi, dok je glumio u školskim predstavama. Dobitnik je nagrade Zlatni globus za ulogu Vinsenta van Goga, u filmu Žudnja za životom, naveo je da mu je ta uloga bila mučno iskustvo jer je imao isto godina koliko je imao Vinsent van Gog kada je izvršio samoubistvo.

Otkupio je prava za roman Let iznad kukavičjeg gnezda, a 1963. je igrao glavnu ulogu u predstavi rađenu po tom romanu. Takođe je otkupio i prava za snimanje filma po tom romanu, to pravo je kasnije uručio svom sinu Majklu Daglasu koji je producirao taj film i dobio Oskara za njega.

Učvrstio je imidž opasnog momka ulogom u svom osmom filmu Šampion glumeći sebičnog boksera. Izgradio je karijeru glumeći loše momke.

Iz njegove bogate karijere pamtićemo ga po filmovima: Iz prošlosti (1947), Šampion (1949), As u rukavu (1951), Loši i lepi (1952), 20.000 milja ispod mora (1954), Žudnja za životom (1956), Staze slave (1957), Obračun kod O. K. korala (1957), Vikinzi (1958), Spartak (1960), Usamljeni su hrabri (1962), Sedam dana u maju (1964), Junaci Telemarka (1965), Saturn 3 (1980), i Žestoki momci (1986).


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

FEST 2020: DŽON MALKOVIČ DOLAZI U BEOGRAD

SKUPLJAČI PERJA - 50 GODINA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.