Film
film/24.05.2019.

Preminula Dušica Žegarac

film
  • Youtube / screenshot
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Festival autorskog filmaGlumica Dušica Žegarac, jedna od zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije, preminula je u 75. godini, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Cenjena umetnica rođena je u Beogradu 1944. godine. Kao srednjoškolka slučajno je zapažena i angažovana za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u filmu Deveti krug (1960), za koju je nagrađena na festivalu u Puli.

Žrtvujući studije medicine, nastavlja sa sličnim ulogama devojaka koje pomažu partizanima Stepenice hrabrosti (1961) i Saša (1962), te 1962. godine upisuje glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.  

Nakon dužeg razdoblja bez angažmana, od 1966. godine i uloge u filmu Tople godine gradi stabilnu karijeru.

Zrelija, tamnokosa i privlačna, velike moći uživljavanja, tumači glavne i veće sporedne uloge (sve češće karakterne) u brojnim filmovima: Buđenje pacova (1967) i Pošalji čoveka u pola dva (1967).

Za glavnu ulogu u filmu Opklada, iz 1971. godine, Zdravka Randića, u kome glumi mladu suprugu koja napušta starijeg muža (Pavle Vuisić), da bi mu se, uvidevši da je prevarena, vratila, nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Osam godina kasnije osvaja istu nagradu, ovoga puta za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na lečenju, u Posebnom tretmanu (1980) Gorana Paskaljevića.

Ostvarila je takođe mnoštvo uloga u domaćim TV serijama (Od svakog koga sam volela Mikelanđelo, Boje slepila i druge). 

Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo.


PROČITAJTE I:

SEĆANJE NA NEBOJŠU GLOGOVCA


Vukosavljević: Žegarac ostaje značajna figura u istoriji

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća, istakavši da ona Žegarac ostaje značajna figura u istoriji domaće kinematografije.

"Dušica Žegarac je decenijama zračila sa velikog platna svojim krupnim, dubokim očima i senzibilnom dramskom pojavom. Oličavala je tananost i snagu ženskih sudbina likova koje je igrala", istakao je ministar.

Vukosavljević je u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izrazio duboko saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima Dušice Žegarac.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box