Film
film/24.05.2019.

Preminula Dušica Žegarac

film
  • Youtube / screenshot
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Festival autorskog filmaGlumica Dušica Žegarac, jedna od zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije, preminula je u 75. godini, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Cenjena umetnica rođena je u Beogradu 1944. godine. Kao srednjoškolka slučajno je zapažena i angažovana za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u filmu Deveti krug (1960), za koju je nagrađena na festivalu u Puli.

Žrtvujući studije medicine, nastavlja sa sličnim ulogama devojaka koje pomažu partizanima Stepenice hrabrosti (1961) i Saša (1962), te 1962. godine upisuje glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.  

Nakon dužeg razdoblja bez angažmana, od 1966. godine i uloge u filmu Tople godine gradi stabilnu karijeru.

Zrelija, tamnokosa i privlačna, velike moći uživljavanja, tumači glavne i veće sporedne uloge (sve češće karakterne) u brojnim filmovima: Buđenje pacova (1967) i Pošalji čoveka u pola dva (1967).

Za glavnu ulogu u filmu Opklada, iz 1971. godine, Zdravka Randića, u kome glumi mladu suprugu koja napušta starijeg muža (Pavle Vuisić), da bi mu se, uvidevši da je prevarena, vratila, nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Osam godina kasnije osvaja istu nagradu, ovoga puta za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na lečenju, u Posebnom tretmanu (1980) Gorana Paskaljevića.

Ostvarila je takođe mnoštvo uloga u domaćim TV serijama (Od svakog koga sam volela Mikelanđelo, Boje slepila i druge). 

Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo.


PROČITAJTE I:

SEĆANJE NA NEBOJŠU GLOGOVCA


Vukosavljević: Žegarac ostaje značajna figura u istoriji

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća, istakavši da ona Žegarac ostaje značajna figura u istoriji domaće kinematografije.

"Dušica Žegarac je decenijama zračila sa velikog platna svojim krupnim, dubokim očima i senzibilnom dramskom pojavom. Oličavala je tananost i snagu ženskih sudbina likova koje je igrala", istakao je ministar.

Vukosavljević je u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izrazio duboko saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima Dušice Žegarac.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.