Film
film/13.05.2019.

Počinje Kanski filmski festival

film
  • Hermann Traub / Pixabay
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Kanski filmski festival biće otvoren 14. maja projekcijom filma Džima Džarmuša "The Dead Don't Die" (Mrtvi ne umiru), a do 25. maja biće prikazan 21 film koji ove godine učestvuje u trci za Zlatnu palmu.

Ovogodišnje 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu donosi u pet dugometražnih i četiri kratkometražna programa na stotine premijernih naslova, uključujući nove filmove Tarantina, Almodovara, braće Darden, Terensa Malika i mnogih drugih.

U Kan tako dolazi Kventin Tarantino s filmom "Once Upon a Time... in Hollywood" (Bilo jednom u Holivudu) čije je prikazivanje potvrđeno tek nakon što je festival već objavio program.

Pedro Almodovar stiže s filmom "Dolor y Gloria" (Bol i slava), poluautobiografskom pričom o usponu mladog režisera u Madridu 80-ih godina, a tu je i doajen britanskog socijalnog filma Ken Louč sa ostvarenjem "Sorry we missed you" (Izvini, nedostajao si nam).

Od bivših pobednika, francuski reditelj Abdelatif Kešiš, autor "Adelinog života", sada dolazi sa četvoročasovnim ostvarenjem "Mektoub, My Love: Intermezzo", a Terens Malik sa filmom "A hidden life" (Skriveni život).

Tu su i braća Darden iz Belgije koji imaju šansu da postanu prvi i jedini trostruki pobednici u istoriji Kanskog festival. Ove godine biće prikazan njihov film "Le jeune Ahmed" (Mladi Ahmed).

U takmičarskom delu biće još poznatih imena - veteran italijanskog političkog filma Marko Belokio sa dramom o mafijaškom pokajniku "Il Traditore" (Izdajnik), kanadski reditelj Gzavije Dolan sa omladinskom dramom "Matthias et Maxime" (Matijas i Maksim), dok južnokorejski  reditelj Bong Džun-ho dolazi sa psihološkim trilerom o siromašnoj protuvi koja uspeva da se uvuče u život bogate porodice - "Parasite" (Parazit).

Nakon prošlogodišnjih zamerki da u programu nedostaju filmovi rediteljki, ove godine biće prikazana četiri filma ženskih autora, dok sa prostora bivše Jugoslavije neće biti nijednog filma ali ni iz velikih kinematografija poput poljske, češke i mađarske.


PROČITAJTE I:

FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA U BEOGRADU

KAN 2019: U TRCI ZA ZLATNU PALMU 19 FILMOVA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.