Film
film/21.04.2019.

KAN: U trci za Zlatnu palmu 19 filmova

film
  • Promo / Festival Cannes / MegaCom Film
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


U trci za glavnu nagradu – Zlatnu palmu, 72. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, učestvovaće 19 filmova ove godine, saopštili su organizatori.

Džim Džarmuš
, Ken Louč, Pedro Almodovar, Terens Malik i braća Darden, dosadašnji laureati kanaskog festivala, neka su od imena koji su se našli u glavnom takmičarskom programu na ovogodišnjoj Kroazeti, najavio je selektor Tjeri Fremo.

Spisak bi mogao da bude dopunjen do početka filmske smotre 14. maja, naveli su organizatori. Radi se o novom filmu reditelja Kventina Tarantina „Once Upon A Time In Hollywood“ (Bilo jednom u Holivudu) sa Leonardom DiKaprijom i Bredom Pitom, koje još nije spremno i nije isključeno da se priključi takmičenju.

Spisak filmova u trci za glavnu nagradu:

1. „The Dead Don’t Die“ (Mrtvi ne umiru), američkog reditelja Džima Džarmuša. To ostvarenje će otvoriti festival.

2. „Dolor y Gloria“ (Bol i slava) španskog reditelja Pedra Almodovara

3. „Il Traditore“ (Izdajnik) italijanskog reditelja Marka Beloča

4. „The Wild Goose Lake“ (Jezero divlje guske) kineskog reditelja Diao Jinana

5. „Parasite“ (Parazit) južnokorejskog reditelja Bon Džun Hoa

6. „Le jeune Ahmed“ (Mladi Ahmed), belgiskih reditelja, braće Žan-Pjera i Lika Dardena

7. „Roubaix, une lumière“ (Rube, jedna svetlost) francuskog reditelja Arnoa Deplešena

8. „Atlantique“ (Atlantik) francusko-senegalskog reditelja Matija Dopa

9. „Matthias et Maxime“ (Matijas i Maksim) kanadskog reditelja Gzavijea Dolana

10. „Little Joe“ (Mali Džo) austrijske rediteljke Džesike Hauzner

11. „Sorry we missed you“ (Izvini, nedostajao si nam) britanskog rediteja Kena Louča

12. „Les misérables“ (Jadnici) francuskog reditelja Ladža Lija

13. „A hidden life“ (Skriveni život) američkog reditelja Terensa Malika

14. „Bacurau“ brazilskih reditelja Klebera Mendose Filhoa i Žulijana Dornela

15. „La Gomera“ (Gomora) rumunnskog reditelja Korneliua Porumbojua

16. „Frankie“ (Frenki) američkog reditlja Ajre Sejksa

17. „Portrait de la jeune fille en feu“ (Portret devojke u vatri) francuske rediteljke Selin Siame

18. „It must be heaven“ (Sigurno je to raj) palestinskog reditelja Elaje Sulejmana

19. „Sibyl“ (Sibil) francuske reditelje Žistine Trije

Ovogodišnji predsednik žirija koji će uručiti Zlatnu palmu biće meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu.

Festival će biti održan od 14. do 25. maja.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio film „Kradljivci“ (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede.


PROČITAJTE I:

DŽIM DŽARMUŠ - BEOGRADSKA NOĆ NA ZEMLJI


A šta sa Kanskog festivala dolazi u srpske bioskope?

Na predstojećem 72. Kanskom festivalu koji će biti održan od 14. do 25. maja, srpska distributerska kuća „MCF MegaCom film" otkupila je nekoliko istaknutih naslova koji će biti prikazani u okviru glavnog programa eminetnog međunarodnog filmskog festivala.

Među njima su ostvarenja iz konkurencije: „Sibil" (Sibyl), "Izdajica" (The Traitor), "Jezero divlje guske" (The Wild Goose Lake), „To mora biti raj" (It Must Be Heaven), film „Mladi Ahmed" (The Young Ahmed), Žao nam je što smo vas propustili (Sorry We Missed You), Noćna lasta (Bacurau), Oh, Mercy! (Oh Mercy), Zviždači (The Whistlers), Portret devojke na vatri (Portrait Of The Lady On Fire), kao i film van konkurencije Dijego Maradona (Diego Maradona).

Francuska rediteljka i scenaristkinja Žustin Triet koja je sa prethodnim filmom "U krevetu sa Viktorijom," takođe bila u glavnom programu Kanskog festvivala 2016. godine, ponovo se vraća na velika vrata filmskog festivala, ovaj put sa naslovom "SIBIL" (Sibyl) u kojem značajne uloge tumače Viržini Efira, Gaspar Ulijel, Adel Egzakupulus i Sandra Huler.U glavnom programu Kanskog festivala, a kasnije i u domaćoj distribuciji naći će se i film palestinskog reditelja Elijea Sulejmana koji na satiričan način u putopisnoj komediji "TO MORA BITI RAJ" pravi neočekivane paralele između različitih gradova i njegove zemlje -Palestine.

Film dvostrukih Kanskih laureata braće Darden „MLADI AHMED" naći će se na ovogodišnjem Kanskom festivalu, kao film koji govori o radikalizaciji i o belgijskom tinejdžeru koji pravi zaveru sa ciljem da ubije svog učitelja nakon što prihvati ekstremističko tumačenje Kurana. Belgijski duo, braća Žan-Pjer i Lik Darden prave potresne, dramski zaokružene priče o ljudima koji žive u svetu kome ne pripadaju. Poznati su po filmovima: „Dva dana, jedna noć," „Rozeta," „Lornina ćutnja," „Dečak s biciklom."

Film "ŽAO NAM JE ŠTO SMO VAS PROPUSTILI" dvostruko nagrađivanog reditelja Zlatnom Palmom Kena Louča („Ja, Danijel Blejk," „Vetar koji njiše ječam") u maniru njegovih filmova biće prikazana društveno angažovana drama o bračnom paru koji se bori da preživi u modernoj Engleskoj. U filmu igraju Kris Hičen, Debi Hanivud, Ris Stoun.

Film priznatog italijanskog reditelja Marka Belokija "IZDAJICA" takođe će se naći u konkurenciji za glavnu nagradu festivala, kao i "JEZERO DIVLJE GUSKE," reditelja Dijaoa Jinana, predstavnika kineskog Novog talasa, poznatog i po filmu "Crni ugalj, tanak led" koji je prikazan na Festivalu autorskog filma. 


Nakon prikazivanja na Kanskom festivalu svi navedeni filmovi će se naći u okviru predstojećih domaćih festivala, kao i u redovnoj bioskopskoj distribuciji!

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.