Film
film/9.05.2019.

Festival francuskog filma u Beogradu

film
  • Anjes Varda / Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Najnovija ostvarenja francuske kinematografije biće dostupna i beogradskoj publici zahvaljujući Festivalu francuskog filma koji će ove godine prvi put biti održan od 28. maja do 1. juna.

Novoosnovani Festival francuskog filma trajaće četiri dana u Kombank dvorani, a na programu će biti filmova za svačiji ukus, od autorskih filmova preko komedija do retrospektive filmova nedavno preminule Anjes Varde čiji je opus obeležio i usmerio francusku kinematografiju.

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je na konferenciji za novinare da očekuje dalje jačanje veza srpske i francuske kinematografije, kao i da će kvalitet filmova ispuniti očekivanja publike.

Mondoloni je najavio i potpisivanje sporazuma o koprodukciji između dve zemlje tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, najavljenoj za juli mesec.

"Nadamo se da će se ovaj festival upisati u najvažnije manifestacije koje organizujemo u Srbiji, u duhu tradicije kulturne razmene. Uz pomoć agencije Uni France, zadužene za promovisanje francuskog filma širom sveta, gost festivala će biti francuski reditelj Erik Laven. On je jedan od najreprezentativnijih autora francuske komedije i predstaviće nam svoj film Chamboultout, koji je izašao u Francuskoj tokom aprila", naveo je francuski ambasador.

Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji An-Loren Viguru očekuje da će osnivanje Festivala francuskog filma i potpisivanje sporazuma o koprodukciji dodatno ojačati i učvrstiti već veoma plodnu saradnju u ovoj oblasti između Francuske i Srbije.

Među francuskim filmovima koji će se naći na repertoaru festivala, biće i neka ostvarenja sa ovogodišnjeg Kanskog festivala, istakao je Igor Stanković, direktor Festivala, koji je takođe najavio retrospektivu Anjes Varde, inače, gošće prvog FEST-a 1971. godine.

Kuma i kum ovog festivala su glumci Tamara Krcunović i Radivoje Raša Bukvić, koji su ujedno i članovi Saveta festivala. Organizaciju ovog kulturnog događaja u prestonici omogućili su Ambasada Republike Francuske u Srbiji, Francuski institut u Srbiji i distributerska kuća za filmove MCF MegaCom Film. Partneri Festivala: Havas Adriatic, TV5Monde i Mercure Belgrade Excelsior.

Festival će 28. maja otvoriti film Erika Lavena film "Bez filtera" (Chamboultout/ No filter), a publika će imati priliku da vidi i dva filma koja će biti prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu - "Laka devojka"  (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski i film "Sibil" (Sibyl) rediteljke Žistin Triet koji će zatvoriti ovaj filmski događaj 1. juna.Među ostalim filmovima naći će se i "Jaovo putovanje" („Yao") reditelja Filipa Godoa, "Varda By Agnes" rediteljke Anjes Varde, "Kazanova, poslednja ljubav" (Casanova, Last Love") reditelja Benoa Žakoa, "Osećam se dobro" (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, "15 minuta rata" (L'intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

Ulaznice za Festival francuskog filma mogu se kupiti na blagajni Kombank dvorane od petka 10. maja. Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

Program festivala

SALA 1, 28.5. od 20h – OTVARANJE uz prisustvo reditelja Erika Lavena

CHAMBOULTOUT / BEZ FILTERA

Režija: Eric Lavaine

Uloge: Alexandra Lamy, José Garcia, Michaël  Youn, Anne Marivin

Trajanje: 100’

Beatris zajedno sa svojom porodicom proslavlja objavljivanje svoje knjige: ona priča o nesreći koja je zadesila njenog muža Frederika. Iako je postao slep on je uvek zabavan i zavodljiv, potpuno nepredvidiv. Međutim ova knjiga postaje interesantna i grupi prijateljam jer iako je Beatris izmenila imena, svaki njihov prijatelj pokušava da se pronađe u opisanim likovima.

SALA 6, 29.5. od 19.30h

JAO / JAOVO PUTOVANJE

Režija: Philippe Godeau

Uloge: Omar Sy, Lionel Louis Basse, Fatoumata Diawara.

Trajanje: 103’

Jao, mladi dečak koji voli knjige i sanja o avanturi, beži iz svog sela u severni Senegal kako bi upoznao svog heroja, poznatog fracuskog glumca koji je u poseti svojoj rodnoj zemlji. Dirnut dečakovom posvećenošću, glumac odlučuje da ga prati nazad kući. Dok dele avanturističko putovanje nazad u dečakovo selo, glumac shvata da se vraća svojim korenima...

SALA 6, 29.5. od 22h

DERNIER AMOUR / KAZANOVA, POSLEDNJA LJUBAV

Režija: Benoît Jacquot

Uloge: Vincent Lindon, Stacy Martin, Valeria Golino

Trajanje: 98’

Kazanova, poznat po svojim ljubavnim aferama i kockanju, proteran je iz Pariza i protiv svoje volje dolazi u grad gde nikoga ne zna, London. U nekoliko prilika sreće mladu prostitutku Marijanu De Šarpilon, koja ga je očarala do mere da počne zanemarivati sve ostale žene. Ona ga provocira, ali nikada do kraja, dajući mu do znanja “Imaćeš me samo ako prestaneš da me želiš”.

SALA 6, 30.5. od 19.30h

VARDA BY AGNES

Režija: Agnès Varda

Uloge: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Hervé Chandès

Tranjanje: 115’

Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan opus i iskustvo kao rediteljke kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture. Autorka se u formi monologa obraća publici iz rediteljske stolice, slobodno birajući segmente iz svoje karijere.

SALA 6, 30.5. od 22h

 I FEEL GOOD / OSEĆAM SE DOBRO

Režija: Benoît Delépine Gustave Kervern

Uloge: Jean Dujardin, Yolande Moreau, Joseph Dahan

Trajanje: 103’

Žak, zakleti oportunista je opsednut pronalaženjem projekta koji će ga učiniti bogatim. Nakon interesantnog istraživanja, odlučuje se da pokrene biznis u oblasti jeftine i brze plastične hirurgije.

SALA 6, 31.5. od 19.30h

UNE FILLE FACILE / AN EASY GIRL / LAKA DEVOJKA

Reditelj : Rebecca Zlotowski

Uloge : Zahia Dehar, Teddy Lussi-Modeste

Trajanje: 93’

Naima je šesneastogdišnjakinja koja živi u Kanu i odlučuje da za leto koje predstoji otkrije šta želi da radi u životu. Dolazak njene rođake Sofije, koja je otvorenog pogleda na svet, menja njen plan i zajedno provode leto koje nikad neće zaboraviti.

SALA 6, 31.5. od 22h

L'INTERVENTION / 15 MINUTA RATA

Režija: Fred Grivois

Uloge: Alban Lenoir, Olga Kurylenko, Michaël Abiteboul

Trajanje: 98’

U februaru 1976. godine u Džibutiju, školski autobus je otet na Somalijskoj granici. GIGN, nacionalnu žardanmeriju, šalju na zadatak, koja nakon 30 sati napetosti organizuje operaciju spašavanja.

SALA 1, 1.6. od 19.30h – ZATVARANJE FESTIVALA

SIBYL / SIBIL

Režija : Justine Triet

Uloge: Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Gaspard Ulliel

Trajanje: 100’

Psihoterapeutkinja Sibil vraća se svojoj prvoj strasti – pisanju. Njena nova pacijentkinja Margo, uznemirena perspektivna glumica, postaje veoma primamljiv izvor inspiracije. Fascinirana gotovo do opsesije, Sibil postaje sve više uključena u glumičin buran život oživljavajući uspomene koje je sučeljavaju sa njenom prošlošću.


PROČITAJTE I:

ODLAZAK ANJES VARDE

EPSKA DIMENZIJA SLUČAJA MAKAVEJEV


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.