Ovogodišnji FEST je u znaku Bekim Fehmiua, jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora. Njegov sin, Uliks Fehmiu, zvanično je otvorio festival. 

“Kada su me obavestili da odbor festivala i umetnički direktor imaju želju da ukažu čast umetničkom radu mog oca, srce mi je zaigralo brže. Bekimov odnos prema umetničkom činu stvaranja je bio gotovo religiozan, sličan odnosu vernika prema hramu. On je iskreno mislio da umetnost može da promeni svet, da učini čoveka boljim, da ga oplemeni. Verovao je da nam umetnost daje mogućnost da progovorimo u ime onih čiji se glas retko čuje. A onda je izgubio veru i u čoveka i u lekovitost sopstvene profesije. Imao je 51 godinu, koliko ja imam danas, kada je odlučio da siđe sa scene i ode u tišinu. Odlučio je da se povuče iz javnog života u znak protesta protiv epidemije nacionalizma koja je zahvatala ove prostore, jer je znao da je mržnja najopasniji virus koji se najbrže širi, a najteže zaustavlja. Njegov je gajgerov brojač bio veoma osetljiv, i nažalost potpuno ispravan. Naravno umetnik ne može bez umetnosti, on je samo zamenio život pred publikom pisanjem u samoći, iz koje su nastale dve knjige za koje je smatrao da je nešto najvažnije što nam je ostavio. Potreba umetnika da postavlja pitanja, da svedoči i komentariše svet u kome živi je slična našoj potrebi za vazduhom.”

Mira Banjac, legenda srpskog glumišta, ovogodišnja je dobitnica priznanja Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ceo Sava centar ustao je da dočeka cenjenu glumicu dugotrajnim aplauzom i ovacijama, a ona se dirljivim govorom zahvalila:

"Velika je čast primiti nagradu iz ruku jednog Fehmiua. Primajući ovaj lepi simbol, želim pre svega da se zahvalim Beogradu koji me je prihvatio za svoju sugrađanku, gde sam našla svoje pravo mesto. Hvala ljudima koji su mislili da treba da budem tu pored onih koji su to veliko priznanje dobili pre mene, to su značajni i veliki ljudi. Ja sam za velikima samo trčala, i mnogo sam se natrčala da bih zatvorila večeras ovaj moj kros. Moj filmski put nije ni značajan ni beznačajan. Kroz tu enigmu koja se zove film, koju nisam do danas odgonetnula, nemerljivi prilog su dali reditelji. Hvala piscima scenarija koji su ponekad nalazili neko značajnije mesto za mene. Hvala glumcima bez kojih ja nisam ništa. Glumcima, koji su moja jedina prava porodica. U životu glumca neizbežni su mediji, zahvaljujem se televiziji, radiju, kritici, štampi, i hvala prijateljima koji su do kraja ostali uz mene. I na kraju, hvala životu koji mi je podario ovaj dan, za mene velik i svečan, koji želim sa ljubavlju i zahvalnošću da podelim sa vama.”

“Pravo sa remonta”, našalila se Mira primajući statuetu Beogradskog pobednika iz ruku Uliksa Fehmijua. 

Prigodnim In mememoriam video prilogom Fest je ukazao čast velikanima koji su otišli u prethodnoj godini, a medju njima su bili Ana Karina, Bibi Anderson, Branko Lustig, Dušica Žegarac, Gordan Mihić, Igor Pervić, Kirk Daglas, Luk Peri, Piter Fonda, i domaći, legendarni Marko Nikolić, Mihailo Janketić, Neda Arnerić, Zoran Hristić

Publika će do 8. marta moći da vidi 96 premijernih filmova i da uživa u više od 300 projekcija u osam dvorana.

Ove godine u Glavnom programu takmiči se 20 filmova iz Srbije, ali i Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije, a novitet je da će publika imati priliku da glasa za najbolji evropski film iz Glavnog takmičarskog programa.

Petočlani međunarodni žiri, koji čine slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i srpski reditelj Nikola Ljuca, odlučivaće o nagradama za najbolji film, najbolji scenario, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu i najbolji debi.

Premijerni filmovi biće prikazani u programima – Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus FEST, Gala, FEST klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i FEST fokus van konkurencije.

Festivalski program „Gala“ ponudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, a među filmovima biće i oni koji su nominovani za Oskara i druga priznanja poput „Jojo Rabbit“, „The Lighthouse“, „Corpus Christi“.

Program „Klasika“ ove godine biće posvećen stavaralaštvu Nede Arnerić.

Festival će zatvoriti čuveni holivudski glumac, producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič sa muzičko-scenskim performansom pod nazivom „Muzički kritičar“.

U programu van konkurencije naći će se pored ostalog filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija „Tajkun“ Miše Terzića, kao i televizijski film RTS „Proleće na poslednjem jezeru“.

Glumci Mira Banjac i Džon Malkovič i reditelj Kosta Gavras ovogodišnji su laureati nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Osim Oca, još jedan je domaći film u konkurenciji za nagrade – Sumrak u bečkom haustoru Mladena Đorđevića.

U narednih deset dana, na 48. Festu biće prikazano skoro 100 premijernih naslova.