Film
film/26.11.2018.

Kadrovi u stihovima Bernarda Bertolučija

film
  • Printscreen / YouTube / Euronews
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Svaki film koji snimim za mene je povratak poeziji, ili bar pokušaj da stvorim pesmu, priznao je jednom Bernardo Bertoluči. A za sve svoje filmske pesme, ovaj italijanski reditelj 2012. godine je dobio nagradu za životno delo Evropske filmske akademije.

Italijanski reditelj i scenarista Bernardo Bertoluči preminuo je u Rimu u 78. godini života. Sa kultnim ostvarenjem „Poslednji kineski car“ pomeo je konkurenciju na dodeli Oskara 1987. godine, osvojivši devet statueta, a sa filmovima „Konformista“ i „Poslednji tango u Parizu“ zauvek se upisao kao jedan od najboljih reditelja u istoriji sedme umetnosti.

Još od "Pre revolucije" iz 1964. godine, Bertoluči "nije prestao da oblikuje naš pogled na svet". Svako njegovo delo bilo je mala duhovna revolucija u shvatanju stvarnosti, filmske estetike, političkih ideja... "Konformista" je beskompromisno otvorio preispitivanje odnosa srednje klase i fašizma, "Poslednji tango u Parizu" pomerio granice prihvatanja necenzurisane erotike sa velikog platna, "20. vek" oslikao grandioznu fresku turbulentnog vremena u kome su se "rvale" italijanska levica i desnica. Pečat većini njegovih ostvarenja dao je snažan rediteljev društveni angažman, ali je on gotovo izričit u stavu da "ne snima poruke, jer se one prenose poštom".U svet filmskih snova zaplovio je, po sopstvenom priznanju, podstaknut Kurosavinim filmovima i "Slatkim životom" Felinija, što je ostavilo trag u vizuelnom bogatstvu i lepoti njegovih dela. Kao vrhunski pesnik sa kamerom, snimio je "Lunu", "Poslednjeg kineskog cara", "Čaj u Sahari", "Malog Budu", "Ukradenu lepotu", "Sanjare".

Poeziju je Bertoluči poneo i u genima nasleđenim od oca Atilija, pesnika, istoričara umetnosti i filmskog kritičara. Odrastajući u kreativnom i nadahnutom okruženju, prve stihove objavljuje sa 15 godina, a za literarni prvenac osvojio je i nekoliko nagrada. Iz rodne Parme zato se uputio u Rim, na studije književnosti, koje zanesen čarolijom filma nikada nije završio. Već kao devetnaestogodišnjak postao je asistent velikom Pjeru Paolu Pazoliniju, porodičnom prijatelju.

Kada je njegov pomoćnik na filmu "Akatone" već izgradio svoje pozicije u italijanskoj kinematografiji, Pazolini, autor "Teoreme", "Dekamerona", "Cveta hiljadu i jedne noći" i mnogih drugih kultnih ostvarenja, govorio je:

- Bio sam mu kao otac, pa je zbog toga, više nego što je bio pod mojim uticajem, reagovao protiv mene. Moj uticaj na njega uvek je bio generalan i nije formirao njegov stil, koji je potpuno drugačiji od mog. Pravi učitelj mu je Godar.

I posle pola veka provedenih iza kamere, Bertoluči ne krije da mu je "divlju strast" prema filmu rasplamsao upravo francuski novi talas.

- U francuskoj kinematografiji se kasnih pedesetih i ranih šezdesetih, desila jedna fantastična revolucija - prisetio se nedavno u razgovoru za britanski "Telegraf". - Živeo sam u Italiji, ali sam bio zaljubljen u francuski novi talas, u dela reditelja poput Godara i Trifoa.

Do koje mere je ovaj uticaj francuskih autora bio vidljiv i nedvosmislen u njegovoj mladosti, rečito svedoči anegdota da je na jednoj od konferencija za novinare, povodom ranih radova snimanih u Italiji i na italijanskom, insistirao da se govori na francuskom, jer, smatrao je da je "francuski jezik filma."

Vatreni marksista i nekada član Komunističke partije Italije (još jedna posledica druženja sa Pazolinijem), Bertoluči ne krije da ga brine današnja slika sveta, kao i put kojim on ide, bez velikih ideja, obezdušen, porobljen i poharan potrošačkom invazijom.

- Kada je o politici reč, više ne postoje ni levica, ni desnica - smatra slavni reditelj.

- Politika više nije u srži današnjih problema. Osećam se izgubljeno kada pomislim sa koliko mnogo vanrednih situacija smo suočeni. Okruženi smo velikim krizama svake vrste, prirodnim katastrofama, globalnim zagrevanjem, cunamijima.

PROČITAJTE JOŠ:

DECENIJA BEZ BERGMANA

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ

CECA BOJKOVIĆ - NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK


Dok su neki od njegovih filmova, poput "Poslednjeg tanga u Parizu" ili "Sanjara" sasvim kamerni, sa nekoliko glumaca uglavnom u enterijeru, dok kamera gotovo mikroskopski beleži tanane psihološke nijanse međuljudskih sadejstava, u drugim ostvarenjima, za istoriju filma ostale se neprevaziđene spektakularne, gotovo epske scene ("20. vek", "Poslednji kineski car", "Mali Buda"). Kada su prošle godine u njujorškom Muzeju moderne umetnosti priredili retrospektivu njegovih filmova, na pitanje koja je od tih "masovki" bila najizazovnija za snimanje, Bertoluči je odgovorio:

- Sigurno je to bila scena smotre carske garde u dvorištu Zabranjenog grada sa dve hiljade kostimiranih statista u "Poslednjem kineskom caru". Veče pre snimanja prošao sam pored paviljona ispred koga su sedeli vojnici Kineske revolucionarne armije, koji su se šišali da bi izgledali kao gardisti Pu Jia. Sećam se kako su frizeri brzo šišali tih dve hiljade vojnika i da je pored njih narastalo čitavo brdo kose. Obuzela me je zebnja.

Poslednjih desetak godina ovaj majstor režije, zbog problema koje ima sa kičmom sve češće je vezan za invalidska kolica, pa je čak povremeno pomišljao i da je njegova ljubavna priča sa filmom već završena. Vulkanski temperament, neukrotiva narav i nepresušni elan, vratili su ga iza kamere. Nastavio je ličnu revoluciju koja traje.

Njegov najnoviji film "Ja i ti" premijerno je prikazan, van konkurencije, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu. Prema romanu Nikola Amanitija, snimio je priču o tinejdžeru, koji roditelje laže da odlazi na skijanje, a to vreme provodi u podrumu kuće.

- Mladi ljudi su dinamični, u stalnim promenama, neprekidnoj revoluciji i zato su mi fascinantni - objasnio je Bertoluči, koji će biti počasni gost 25. dodele Evropskih filmskih nagrada 1. decembra na Malti, kada će mu biti uručena nagrada za životno delo.

Izvor: Večernje novosti


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.