Film
film/23.03.2019.

Lordan Zafranović na Martovskom festivalu

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi - 66. Martovski festival biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograd. Specijalni gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film „Duh vremena"i svoje kratke filmove po ličnom izboru.

Ostvarenje "Duh vremena" nastalo je na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu", koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća Festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Sinopsis: Ovo je edukativni, ali kreativni kratkometražni dokumentarac o svakodnevnom životu u Sarajevu, Istanbulu, Beogradu i Ankari '20-ih i '30-ih godina XX veka. Na podlogu sastavljenu od fascinantnih ali nepoznatih fotografija objavljenih u ondašnjoj turskoj i jugoslovenskoj dnevnoj štampi, režiser Lordan Zafranović i profesorka Univerziteta u Bazelu Nataša Mišković dodaju čarobni glas Boža Vreća kako bi nam dočarali radost i tugu, bogatstvo i siromaštvo, osmansku prošlost i modernizaciju Jugoistočne Evrope nakon Velikog rata.

Lordan Zafranović je filmsku režiju diplomirao je na Filmskoj akademiji (FAMU) u Pragu 1971. godine u razredu ‚oskarovca' Elmara Klosa. Magistar je režije. Od 1971. godine živi i stvara u Zagrebu. Godine 1991. odlazi u Pariz gde živi do kraja 1994, u Beču provodi 1992, a od 1995. stalno je nastanjen u Pragu. Lordan Zafranović je u većini svojih filmova i scenarista. Za svoj rad je primio veliki broj odlikovanja i nagrada. Njegovi najpoznatiji filmovi su ratna trilogija Okupacija u 26 slikaPad Italije i Večernja zvona.

Nataša Mišković je doktor istorije i predaje i radi na Univerzitetu u Bazelu. Film Duh vremena i putujuća izložba „Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe" su rezultati velikog istraživackog projekta koji istražuje urbani prostor  nekoliko gradova: Beograd, Istanbul, Ankara i Sarajevo, kroz oči fotoreportera. Bavila se i pokretom Nesvrstanih i prijateljstvom Tita, Nehrua i Nasera. Autorka je knjige o istoriji Beograda u 19. veku, Bazari i bulevari. 

Lordan Zafranović o filmu Duh vremena: Sasvim slučajno sam prisustvovao otvaranju izložbe „Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe" i bio sam fasciniran. Nataša je uložila ogromnu energiju i ljubav istražujući fotografije iz prošlosti i pokazala je veliku odgovornost prilikom priprema za ovu predivnu izložbu. Pomislio sam kako bi bilo šteta da sve to nakon par nedelja završi opet u rafovima i predložio sam da se snimi film. Bilo mi je zadovoljstvo da radim s njom, koliko god bio skroman budžet, i da usaglasim svoju filmsku viziju sa njenom istoriografskom preciznošću. Ovo je moj stoti film – a njen prvi.

Srpski prevod naslova filma: Duh vremena
Originalni naslov filma: Zeitgeist
Godina proizvodnje: 2018.
Zemlja proizvodnje: Švajcarska
Trajanje: 28 minuta
Režija: Lordan Zafranović

Kratki filmovi po izboru i u režiji Lordana Zafranovića

Ljudi u prolazu (dokumentarni film, 10 minuta, 1967) // Profesionalni 35 milimetarski film koji je replika filma Portreti u prolazu.

Poslepodne (puška) (igrani film, 14 minuta, 1967) // Letnje poslepodne u gradskom dvorištu. Mladić, dečak i vrabac doživljaju dramu, sila letne sijeste prisiljava ih na zločin bez razloga.

Valcer (moj prvi ples)  (igrani film, 28 minuta, 1970) // Plesna škola u Splitu i maestro Juti – legenda više generacija koje su prošle „prvi valcer" u njegovoj školi.

Lica terakota (dokumentarni film, 30 minuta, 2003) // Film o arheološkom čudu XX veka – otkriću glinene vojske kineskog cara Ćina Ši Huanga.


Lordan Zafranović će u subotu, 30. marta od 12 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda održati i masterklas, na kojem će govoriti o unutrašnjoj filmskoj formi. Svoja izlaganja će objašnjavati na primeru nekoliko izabranih konstrukcionih planova i filmskih inserata iz sopstvenog, obimnog dela.


PROČITAJTE I: 

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box