Film
film/21.03.2019.

Zajednica – Život običnih Srba u Trstu

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“ (The Community / Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem, 66. izdanju Martovskog festivala.

Projekcija je zakazana za četvrtak, 28. mart od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca (koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc), u svom novom delu Bocer, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Projekcija će biti održana uz prisustvo autora, Alesija Bocera, čije gostovanje na 66. Martovskom festivalu je pomogao Italijanski institut za kulturu. Nakon projekcije reditelj će odgovarati na pitanja publike.

Srpski prevod naslova filma: Zajednica – Život običnih Srba u Trstu
Originalni naslov filma: The Community – Ordinary Serbian Life in Trieste
Godina proizvodnje: 2019.
Zemlja proizvodnje: Italija
Trajanje: 62 minuta
Režija: Alessio Bozzer

Sinopsis: Pravoslavna srpska zajednica je najstarija i najbrojnija u Trstu, ujedno najbolje organizovana i najbolje koegzistira sa ostalim sugrađanima. Slike prate svakodnevni život srpskih emigranata ili decu Srba rođena u Trstu, mešane brakove, mlade i stare. Kamera ih prikazuje dok se bave sportom, na poslu, u krugu porodice. Prikazuje se kako se prepliću srpska tradicija i običaji sa novom, italijanskom kulturom i lokalnom, tršćanskom.

O reditelju: Bocer je rođen u Trstu. Reditelj je dokumentarnih filmova Zašto film o Mikelu de Luči?, 100 godina kasnije, Rat u planinama, Trst, Jugoslavija…

Reditelj o filmu: Tršćani su oduvek bili pomalo Balkanci. Uprkos rasizmu koji se povremeno javlja, tipični stanovnik Trsta je osoba pograničnog područja, proizvod mešanja više naroda i jezika. Na trpezi ne postoje tipična italijanska jela. Riblji specijaliteti su mešavina venecijanske i dalmatinske kuhinje, dok jela koja sadrže meso potiču direktno iz Austro-Ugarske i sa Balkana. Gulaš je tipično tršćansko jelo, ali isto tako se jede u celoj Mađarskoj. Ćevapi se jedu – sa varijacijama u vrsti mesa – u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Trstu.

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan  od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.


Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu
 i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz  indeks moći da posećuju besplatno projekcije. 


PROČITAJTE I: 

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.