Film
film/24.01.2020.

Kinoteka dobila „Naš muzej filma”

film
  • Maja Medić
  • Maja Medić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Maja MedićPovodom 70 godina od osnivanja Jugoslovenska kinoteka je svečano otvorila novu stalnu postavku „Naš muzej filma”. Izložba obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma, a posebna pažnja poklonjena je razvoju domaće filmske umetnosti.

Najstariji izloženi predmeti potiču iz 19. veka, a među njima su i izuzetna carska panorama i prva kamera braće Limijer, te kamere s početka 20. veka koje su pripadale Aleksandru Lifki i srpskom snimatelju Mihailu Mihailoviću, poznatijem kao Mika Afrika.

Deo izložbe posvećen je ranim bioskopima i pionirima filma na ovim prostorima, a poseban akcenat stavljen je na prvi srpski igrani film „Karađorđe” (1911).

Ivana Dedić, pomoćnica ministra kulture je u ime Ministarstva kulture i informisanja podsetila na bogatu istoriju Jugoslovenske kinoteke, kao i to da je ona jedan od najstarijih filmskih arhiva na svetu, gde se „čuva preko sto hiljada ostvarenja raznih formata”.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da je ova postavka najambiciozniji projekat kada je u pitanju njena izložbena delatnost.

„Primetićete da dominiraju pokretne slike, što i priliči muzeju filma. Takođe, videćete prve filmske kamere, Čaplinov štap, rekvizite koji su korišćeni na snimanju nekih kultnih filmova koji su obeležili ono što danas s pravom zovemo ’zlatnim dobom kinematografije’ i još mnogo toga”, rekao je Pantelić.

On je istakao da će pred publikom svakodnevno biti Carska panorama, koja je sa ostalim elementima iz predistorije filma na donjem nivou izložbe. Posetioci će videti i Edisonov kinematoskop, kameru braće Limijer iz 1896. godine, prvu filmsku kameru braće Pate iz 1903, kao i kameru našeg Mihaila Mihailovića – Mike Afrike iz 1908. Tu je i štap Čarlija Čaplina, zatim rekvizita korišćena na snimanju nekih kultnih filmova iz zlatnog doba kinematografije na ovim prostorima.Na gornjem nivou posetioci će se sresti sa autorima i glumcima koji su obojili našu kinematografiju i njen razvoj u Srbiji i Jugoslaviji.

„Naš muzej filma” obuhvata i predmete iz legata Ljubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih značajnih filmskih umetnika.

U skladu s hronologijom sledi predstavljanje fenomena i značajnih autora jugoslovenske i srpske kinematografije nakon Drugog svetskog rata. Multimedijalna izložba uključuje odabrane inserte, filmsku muziku domaćih kompozitora, deo bogate zbirke plakata, fotografije, dokumenta i drugu prateću građu.U „Našem muzeju filma“ posetioci će kroz čak 28 izložbenih celina moći da sagledaju različite periode i aspekte koji su u tehnološkom i umetničkom smislu bitni za razvoj kinematografije.

Uz pomenute predmete iz 19. i s početka 20. veka, deo izložbe posvećen je ranim bioskopima i pionirima filma na ovim prostorima, a poseban akcenat je na prvom srpskom igranom filmu „Karađorđe“ (1911). U ostalim celinama predstavljen je dokumentarni film iz vremena balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, zatim uspeh naših umetnika u svetu, Beograd na filmu u međuratnom periodu, filmski žurnali i reklame, kao i producentske kuće.

Arhitekturu i dizajn izložbe u ime studija „Vju” potpisuju Ivan Mangov i Vesna Orović, a grafički dizajn i vizuelni identitet, u ime studija „Braća Burazeri” – Nikola Radojčić, Isidora Tomić i Dušan Stokić.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

EPSKA DIMENZIJA "SLUČAJA MAKAVEJEV"

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.