Film
film/25.07.2018.

Film Mile Turajlić u trci za nagradu Lux

film
  • Printscreen / YouTube
  • Printscreen / YouTube
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Dokumentarni film "Druga strana svega" rediteljke Mile Turajlić uvršten je među tri najbolja filma u završnoj konkurenciji za nagradu Lux (LUX FILM PRIZE) Evropskog parlamenta, objavio je juče predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na pres-konferenciji tokom Dana autora (Giornate degli Autori) u Rimu. Po prvi put u poslednjih deset godina jedan dokumentarni film našao se među tri nominovana ostvarenja u trci za ovu prestižnu nagradu.

Nagrada Lux postoji od 2007. godine i dodeljuje se svake godine najzapaženijem i najznačajnijem evropskom filmu koji "zalazi u suštinu debate o Evropi danas." Od 10 filmova koji su zvanično nominovani i objavljeni na festivalu u Karlovim Varima početkom ovog meseca, izabrana su tri filma koji će kao finalisti za nagradu obići evropski kontinent. Pobednika ovogodišnjeg takmičenja za Lux nagradu izabraće glasanje poslanici Evropskog parlament, a nagrada će biti proglašena 14. novembra u Strazburu. Dokumentarni film Mile Turajlić, zajedno sa druga dva filma koja su se ove godine našla u finalu, "Woman at War" reditelja Benedikta Erlingsona i "Styx" Volfganga Fišera, biće deo ovogodišnjeg programa Filmskog festivala u Veneciji koji se održava u septembru. Nakon toga ova tri filma će biti prevedena na sva 24 evropska jezika i prikazana u 28 evropskih zemalja u okviru Lux Filmskih dana 2018 (LUX Film Days 2018). Uz svaki film biće pripremljen i pedagoški materijal koji će se deliti najmlađim gledaocima. Vrhunac ove turneje biće projekcija koja se održava u novembru u Briselu za poslanike Evropskog parlamenta, koji će takođe imati udela u glasanju za najbolji film.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

JUGOSLAV PANTELIĆ - SRBIJA JE FILMSKA VELESILA
CECA BOJKOVIĆ: NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK
DARIJAN MIHAJLOVIĆ - VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA


Film "Druga strana svega" nastao je kao koprodukcija Srbije i Francuske, a ujedno je i prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Film je osvojio finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva Kulture Republike Srbije, francuskog fonda CNC-Aide aux cinémas du monde,  kao i evropskog fonda Eurimages. Ovo ostvarenje Mile Turajlić, autorke filma "Cinema Komunisto", je do sada prikazano na oko šezdeset festivala širom sveta i osvojio je preko dvadeset nagrada.Nakon svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u septembru 2017. godine, osvojio je glavnu nagradu na najistaknutijem svetskom festivalu dokumentarnog filma – IDFA (Amsterdam). Domaća premijera filma bila je u novembru 2017. godine u okviru Festivala autorskog filma u Sava Centru pred 3500 gledalaca, a za nešto više od mesec dana oko 12.000 gledalaca imalo je priliku da ga pogleda u okviru bioskopskog repertoara Kulturnog centra Beograda. Ove jeseni počinje bioskopska distribucija filma u Francuskoj i Nemačkoj, nakon čega će biti emitovan na kanalu Arte.


Rediteljka u svom filmu trasira priča o podeljenom stanu i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box