Film
film/18.10.2023.

DKC: Počinje Festival nesnimljenog filma

film
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Povodom 60. rođendana Dvorane Kulturnog centra, u četvrtak, 19. oktobra u ovom kultnom beogradskom bioskopu počeće prvi međunarodni Festival nesnimljenog filma. Festival kakav, ne postoji nigde u svetu, inspirisan je knjigom Rajka Grlića „Neispričane priče”.

„Srđan Karanović je na filmu 'Tramontana' radio više od 30 godina. Zamislite samo sav trud i maštanje koje je uloženo u taj projekat. Želeli smo da, poput neke bioskopske poetske pravde, ovaj i drugi nesnimljeni filmovi ipak pronađu put do publike", kaže Stefan Arsenijević, reditelj, dugogodišnji filmski urednik DKC i jedan od glavnih autora koncepcije programa godišnjice, i nastavlja: „Razgovaraćemo o nesnimljenim filmovima, glumci koji je trebalo da igraju glavne uloge čitaće delove scenarija, slušaćemo pesme koje su inspirisale nastanak ovih dela, gledati fotografije lokacija... Mislim da će to biti i jedinstvena prilika da iz prve ruke saznamo više o kreativnom procesu svakog od autora koji učestvuju na festivalu, a reč je o nekim od najvećih reditelja ovog podneblja".

Festival prvog dana od 19.30 otvara Rajko Grlić sa filmom „Čudo u Poskokovoj Dragi", urnebesno duhovitom adaptacijom istoimenog hit romana Anta Tomića koji je po rečima samog Grlića, najbolji scenario koji su Tomić i on zajedno napisali. Pošto upravo snima novi film, Grlić će biti prisutan na velikom platnu putem video-linka, dok će na sceni DKC-a biti Ante Tomić i glavni glumci Goran Bogdan i Ivana Roščić, koji će čitati delove scenarija o najstarijem sinu divlje porodice u Dalmatinskoj Zagori koji dolazi na avangardnu ideju da siđe u Split i pronađe ženu. Ako spadate u mnogobrojne ljubitelje ovog romana (koji je u Srbiji imao više izdanja), nikako ne propustite ovaj događaj, jer su kraj, kao i brojne dramske linije potpuno promenjene. Nakon razgovora, koji moderira Arsenijević, sledi „Ustav Republike Hrvatske", film koji je isti rediteljsko-scenaristički dvojac snimio umesto „Čuda", a koji je najgledaniji film u DKC-u u poslednjih deset godina.


PROČITAJTE INTERVJU SA RAJKOM GRLIĆEM:

U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE


Drugog dana festivala, u petak 20. oktobra, od 19 sati Goran Marković predstaviće scenario za nesnimljeni film „Doktor D" koji govori o fiktivnom ratnom zločincu koji preuzima lažni identitet nadrilekara. Publika će moći da čuje najvažnije delove originalnog scenarija iz ovog provokativnog projekta Gorana Markovića u izvođenju Tihomira Stanića, Katarine Marković i Gorana Markovića. Posle razgovora koji moderira Maja Medić biće prikazan poslednji snimljeni film Gorana Markovića „Delirijum tremens".

Borba, 21. oktobar 1963. - iz arhive Biblioteke grada Beograda

Trećeg dana festivala, u subotu 21. oktobra od 19 sati, Srđan Karanović će predstaviti projekat na kojem je radio više od 30 godina: „Tramontanu", neočekivanu, fantazmagoričnu ljubavnu priču sa elementima bajke koja se proteže kroz više decenija i više generacija. O filmu će govoriti i producent Majk Dauni, inače dugogodišnji predsednik Evropske filmske akademije. Delove scenarija čitaće Miloš Milovanović. Nakon razgovora koji moderira Arsenijević, biće prikazana restaurirana kopija čuvenog Karanovićevog filma „Miris poljskog cveća".

Ulaz na Festival nesnimljenog filma je slobodan, kako na razgovore, tako i na filmske projekcije.


PROČITAJTE JOŠ:

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

ČETIRI INTERVJUA U JEDNOM TEKSTU KAO SEĆANJE NA MILANA MLADENOVIĆA - MILAN MLADENOVIĆ KAO DA JE BILO NEKAD


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.