Muzika
muzika/25.05.2017.

Kemal Gekić svira Baha i Lista

muzika
  • Promo
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Čuveni pijanista Kemal Gekić će nakon tri godine nastupiti sutra u Beogradu, na koncertu u Kolarčevoj zadužbini sa donekle specifičnim programom, kombinacijom Baha i Lista.

Gekić koji živi na relaciji Amerika, Evropa i Azija, dolazi u kratku posetu Beogradu, pošto odmah nakon koncerta, već u subotu putuje u Aziju. „Uvek mi je drago doći u Beograd, radujem se ovoj novoj saradnji sa Metropolisom. Nadam se da je ovo početak nečeg dugotrajnijeg. Moj boravak u Beogradu će biti kratak jer već u subotu nastavljam za Aziju, ali ovaj koncert koji će se održati u dvorani Kolarčeve zadužbine je donekle specifičan što se tiče programa“, rekao je Gekić novinarima uoči koncerta.

Govoreći o specifičnosti samog programa, pošto će publika imati priliku da sluša Baha i Lista, Kemal Gekić kaže da ta dva kompozitora imaju dosta toga zajedničkog iako su naizgled dosta vremenski udaljena i potpuno iz drugih epoha. „Obojica su kraj jedne velike epohe, Bah je kraj kasnog baroka, a List kraj romantizma… Obojica su bili veliki virtuozi na orguljama, klaviru i obojica su bili veliki aranžeri…”, dodaje umetnik.

Gekić navodi da mu je bila interesantna ideja da te dve ličnosti stavi u isti kontekst, ali ne uobičajeno da se najpre sviraju dela jednog, pa drugog kompozitora, već je dramaturški osmislio program čiji je efekat, kako kaže, „uvek neobičan i izvanredan“.

Splićanin po rođenju, Gekić je svoj razvojni put počeo sa profesorom Lorencom Baturinom, a nastavio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je diplomirao u klasi profesorke Jokuthon Mihailović i odmah imenovan na odseku za klavir, na čijem je čelu bio do 1999. godine.

O radu sa studentima, Gekić kaže da za 36 godina to iskustvo „nikad nije isto, stalno se menja i unapređuje“. „Imao sam zadovoljstvo da budem najmlađi od nastavnika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Imao sa 19 godina i nisam ništa znao kad sam počinjao da radim taj posao. S vremenom sam, naravno, jako mnogo naučio i repertoarski i u smislu raznih tehnika. U poslednjih 10-15 godina, tu delatnost sam proširio na drugim akademijama u Americi, Evropi i Aziji“. 

Koncert Kemala Gekića koji će biti održan 26. maja u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, organizuje kuća Metropolis music, koja nakon 25 godina rada uvodi novinu – izdavanje klasične muzike, pored dosadašnjeg bavljenja džezom i rokom. Ovo je, kako je rečeno, prvo iskustvo te kuće u organizovanju koncerta klasične muzike i saradnje sa Kolarčevom zadužbinom.

Pročitajte još: O mišljenju i granicama u junu u Beogradu
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box