Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/9.11.2023.

Delo Paje Jovanovića se vraća u Srbiju

vizuelne-umetnosti
  • sothebys.com
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: RTS / Foto: Sotbi

 

Muzej grada Beograda potvrdio je da je na aukciji „Sotbi“ u Londonu kupio delo Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“. Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Kako prenosi RTS ovo je prvi put da država Srbija učestvuje na svetskoj aukciji kuće „Sotbi“ i uspela je da kupi Odmor bašibozuka, koja se nalazila u okviru „Sotbijeve“ kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka.

„Muzej grada Beograda, u okviru koga je Legat Paje Jovanovića od danas u svojoj kolekciji ima i veoma vrednu sliku iz njegove orijentalističke faze“, istakli su iz Muzeja grada Beograda i zahvalili se privatnim kolekcionarima koji su se odrekli učešća u aukciji u koristi države Srbije.

„Deo našeg posla je da pratimo sve aukcijske kuće. Ovo je sada bila prva mogućnost da pribavimo sliku ovakve lepote i značaja i iz perioda koji u svojoj kolekciji nemamo. Prezadovoljni i prezahvalni smo što smo obogatili našu kolekciju“, navela je za RTS direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Nije želela, međutim, da licitira kada će slika biti izložena u Beogradu.

„Muzej grada Beograda daće sve od sebe da slika što pre stigne u Srbiju. Nakon našeg konzervatorskog pregleda ona će biti izložena, ali ne mogu da kažem tačan dan“, dodala je Jelena Medaković.

Ulje na platnu Odmor bašibozuka, dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u „Kristiju“ 1994. godine.

U opisu slike na sajtu „Sotbija“ navodi se da bašibozuci nisu bili deo regularne osmanske vojske i da su regrutovani na teritoriji današnje Srbije i Albanije. Zbog ogromnog prostranstva koje su kontrolisali i opterećenja koje je ono predstavljalo na feudalni sistem Otomanskog carstva, centralne vlasti u Carigradu morale su da se oslanjaju na neregularne trupe.

Bili su naoružavani od strane vlasti, ali nisu primali platu niti nosili uniforme i obeležja, već su se oblačili u svoju karakterističnu lokalnu nošnju.

Zato što nisu formalno obučavani, nisu mogli da učestvuju u velikim vojnim operacijama, ali su bili korisni za druge zadatke, poput izviđanja i stražarenja.

Paja Jovanović je studirao na Bečkoj akademiji pod Karlom Leopoldom Milerom. Među njegovim mecenama bio je kralj Aleksandar Karađorđević.

Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gde su njegove slike o ratnicima i bašibozucima postale veoma cenjene kod engleskih i američkih kolekcionara. Njegova najpoznatija dela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Podsetimo, slika Paje Jovanovića Dva bašibozuka pred kapijom prodata je u aukcijskoj kući „Sadebi“ u aprilu 2018. godine za 465.000 funti, to jest više od pola miliona evra, mada je bila procenjena na tri puta nižu sumu i tako je oborila rekord kao najskuplja slika Paje Jovanovića.


PROČITAJTE I:

IZLOŽBA: PAJA JOVANOVIĆ I GUSTAV KLIMT


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.