Teatar
teatar/31.01.2022.

"Pu spas za sve nas" u Istorijskom muzeju

teatar
  • Istorijski muzej Srbije
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U četvrtak, 3. februara 2022. godine sa početkom u 19 sati u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića u Beogradu biće izvedena monodrama „Pu spas za sve nas", nastala po motivima dnevnika Diane Budisavljević, u izvođenju i režiji Jelene Puzić, po tekstu Nine Džuver, a uz klavirsku pratnju Sonje Lukić, koja izvodi kompozicije mladog kompozitora Matije Anđelkovića.

Monodrama je priča o Diani Budisavljević (1891-1978), jednoj od najvećih humanitarnih radnica prošlog veka, koja je spasila između osam i deset hiljada srpske dece iz ustaških logora u NDH. Poreklom Austrijanka, Diana je bila udata za uglednog zagrebačkog hirurga Julija Budisavljevića. Drugi svetski rat zatekao ju je u Zagrebu, u pedesetim godinama kao majku dve odrasle ćerke. 

Humanitarni rad Diane Budisavljević trajao je od odluke da osnuje svoju Akciju do trenutka kada je njenu kompletnu dokumentaciju nasilno preuzela OZNA. Prvobitna zamisao da pomaže novčanim prilozima ubrzo je prerasla u akciju spasavanja dece iz logora.
U tome joj je koristilo austrijsko poreklo, ali i izuzetna odlučnost. Svrha Akcije bila je očuvanje identiteta srpskog naroda sa tih prostora, tako što bi se što više dece spasilo i popisalo, sa idejom da se posledice progona i izgnanstava koja su deca i njihove porodice trpeli posle rata što bolje i lakše prebrode. 

Ipak, nakon muka i opasnosti kojima se izlagala tokom rata, usled čega je i patila od brojnih bolesti, kada je ratu napokon došao kraj, do vraćanja dece i spajanja porodica nije došlo, a njeno ime i rad su potpuno pali u zaborav. 

Monodrama „Pu spas za sve nas" bavi se uzrocima brisanja Dianinog imena i Akcije, kroz praćenje njenog rada u ratnim godinama. Preuzevši na sebe ulogu spasioca nedužnih, Diana nije znala kakve će je strahote zadesiti i kakve će posledice one imati po njen život.
Ovaj komad, pored toga što verodostojno prikazuje stradanje u Jasenovcu i drugim logorima NDH, pokreće pitanje odgovornosti posleratne Komunističke partije, ali i svih onih koji su živeli ili se rodili posle rata, a da su o ovoj heroini čuli malo ili gotovo ništa.
 
Monodrama je do sada predstavljena u brojnim gradovima u Srbiji i inostranstvu.

Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je rezervisati karte na telefon 064/ 858- 1296. 


PROČITAJTE I:

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ U ŠKOLAMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.