Teatar
teatar/15.10.2020.

Film o prvih 35 godina Zvezdara teatra

teatar
  • Sonja Žugić / Lane Gutović u Večeri budala
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Nikola Vukelić i Jakov SimovićProtekla sezona je za Zvezdara teatrom bila jubilarna – obeleženo je 35 godina postojanja! Tim povodom snimljena je kratka dokumentarna emisija i razgovor sa direktorom pozorišta, Dušanom Kovačevićem.

Emisija u trajanju od 20 minuta zaokružuje priču o nastanku Zvezdara teatra, izazovima sa kojima se pozorište susretalo kroz više od tri decenije rada, kao i tome gde je Zvezdara danas i kako vidimo njenu budućnost.

- Zvezdara teatar je otvoren 8. oktobra 1984. godine sa predstavom Mrešćenje šarana Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača.
Od tog dana, do danas je izvedeno blizu 100 premijera, preko 8.000 predstava i sa publikom koja u Zvezdaru dolazi uvek u skoro stalnom broju koji je impozantan za naša i svetska pozorišta, što znači da je popunjenost pozorišta uvek preko 90 odsto. Oko jednog projekta u Zvezdari se okupljaju, u tom trenutku najbolji glumci. Zvezdara nema svoj stalni ansambl i mogla bi da posluži kao model za buduća pozorišta, kaže Dušan Kovačević.

Nova scena Zvezdara teatra otvorena je 2001. godine, a prva predstava izvedena na njoj je bila Doktor Šuster, Dušana Kovačevića.

Zvezdara je imala i svoju letnju secenu, otvorenu prvi put 1. jula 1985. kada je izveden komad Nečastivi na Filozofskom fakultetu. Letnja scena je nastala zalaganjem blagajnica, organizatora programa, pisaca, glumaca, koji su dali sve od sebe i sami uredili baštu ispred pozorišta za potrebe scene.- Danas pričamo o 35 god rada i života. Ja sam svedok rada svih 35 godina, na mestu direktora 20 godina. To kad pominjem mislim na priču o odgovornosti i o tome šta Zvezadra zapravo treba da bude jednog dana. Ona je sada u najboljim godinama, najvitalnijim, gledajući ljudske godine. Ali za razliku od ljudskog veka, Zvezdara sve što je starija je sve bolja. Nadam se da će nastaviti ovim putem koji je proveren i da će sa novim ljudima i novom energijom raditi nove predstave, ostati zaštitni znak ljudi koji se okupljaju oko jednog projekta. To je model u koji verujem. Kao kada se pravi reprezentacija u nekom sportu. Za jednu utakmicu odaberete najbolji tim i to je princip po kome je Zvezdara poznata. Publika voli da dolazi ovde jer uz opštinu Zvezdara koja je najbliža zvezdama mi imamo i zvezde na sceni, istakao je direktor Zvezdara teatra, Dušan Kovačević.Tokom 35 godina u Zvezdara teatru je odigrano blizu 8.000 predstava, na gostovanjima je izvedeno skoro 1.500 predstava, a na sceni teatra, kao i na gostovanjima, ugošćeno je više od 1,7 miliona posetilaca. Pozorište je osvojilo mnogo nagrada, predstave su gostovale na brojnim scenama u zemlji i inostranstvu.

Zvezdara teatar i dalje stvara predstave i putuje...


PROČITAJTE I:

LJUBAV U SAVAMALI ZVEZDARA TEATRA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.