Teatar
teatar/18.02.2021.

Beograd i Njujork: Ceo svet je publika

teatar
  • Ivan Zupanc
Autor fotografije:

Poše: Milica Piletić / Naslovna foto: Ivan Zupanc, In him we trust

 

Čuveno pozorište La MaMa i organizacija CultureHub iz Njujorka sa kolektivom Eho animato iz Beograda održaće premijerno i uživo svoj digitalni performans Downtown Variety: Serbia edition. Publika celog sveta moći će da uživa u radovima savremenih umetnika iz Srbije koji rade u različitim umetničkim oblastima.

Reč je o jedinstvenom izdanju programa koji La MaMa realizuje od marta 2020, a koje će biti posvećeno umetnicima iz Srbije koji rade u domenu audio video performansa, izvođačkih umetnosti, dreg performansa, lutkarstva ili digitalnih umetnosti, a program koji će predstaviti raznorodne umetničke prakse koje u sebi spajaju umetnost i nove tehnologije, uredili su članovi kolektiva Eho animato.

Ana Konstantinović, pozorišna rediteljka i članica kolektiva Eho animato kaže: «Želimo da povežemo izvođače i publiku uživo na različitim krajevima sveta. U godini u kojoj je izvođačka umetnost pretrpela veliku krizu, traže se novi modeli scenskog predstavljanja. La MaMa i CultureHub kroz upotrebu digitalnih alata, pokreću program koji se ne odriče živog izvođača, spontanosti i eksperimenta, čime je omogućena saradnja umetnika iz Njujorka i Beograda na zajedničkom kreativnom projektu», kaže Konstantinović i naglašava da je ovaj događaj samo korak u okviru dugoročne kreativne saradnje beogradskog kolektiva Eho animato i njujorškog CultureHub-a. «Posebno se radujem što će Beograd već u julu ove godine biti  domaćin prvog međunarodnog skupa članova globalne CultureHub mreže Solidarnost: Digitalne strategije za kreativnu prilagodljivost.» - najavila je Konstantinović.

AIVI, foto: arhiv Centar za promociju nauke

Mia Ju, umetnička direktorka pozorišta La MaMa naglašava da su veze tog pozorišta sa Srbijom duboke i da se raduje ponovnom susretu. «Višedecenijske kulturne razmene i saradnje oblikovale su naše nasleđe, kao i naš pogled na svet. U ovom izdanju Downtown Variety: Serbia Edition, ponovo sarađujemo, ali ovoga puta na digitalnoj platformi LaMaMa pozorišta», kaže Mia Ju i dodaje da će publici širom SAD i sveta tako biti omogućeno da se poveže sa umetnošću koja dolazi iz Srbije. «Uticaj koji će rad ovih umetnika postići, osetiće se daleko izvan zidova fizičkih pozorišnih prostora, pritom dopirući do ljudi o kojima ne bismo ni sanjali. To je zaista uzbudljivo!” – istakla je ona.

Bili Klark,umetnički direktor CultureHub-a globalne zajednica za umetnost i tehnologiju, osnovane od strane Instituta za umetnost u Seulu i njujorškog pozorišta La MaMa, takođe se raduje ovom projektu. «Downtown Variety: Serbia Edition je prva od mnogih razmena u našem nastojanju da osnujemo novu CultureHub lokaciju u Beogradu. U ovim izazovnim vremenima, važno je da se umetnici, tehnolozi, aktivisti i pripovedači udruže onlajn kako bi stvorili nove modele saradnje koji istražuju našu kolektivnu ljudskost.“ - rekao je Bili Klark.

Mirror glazing, foto: arhiv Eho animato

Publici, ma gde ona bila, u petak 19. februara sa početkom u 22.00, po našem vremenu, uživo će se predstaviti: doplgenger duo, Ivana Ivković, projekat AIVI (Aleksandar Bulajić, Ana Popović, Isidora Pejović Blagojević, Maja Maksimović & Sunčica Pasuljević Kandić, u saradnji sa Centrom za promociju nauke) & Ana Knežević, Vizuelno Antropološki centar – Miklós Barna-Lipkovski, Markiza de Sada, Björnsonova i Milica Stefanović, Sandra Nikač, Dobrivoje Milijanović & Jovana Ivanac i članovi kolektiva Eho animato – Ana Konstantinović, Željko Maksimović, Marija Kovačina i Tamara Baračkov.

U realizaciji programa učestvuje kreativni tehnički tim CultureHub-a: Diandra Entoni (DeAndra Anthony), Meti Barber-Bokelman (Mattie Barber-Bockelman), Sangmin Če (Sangmin Chae) i Žan Garsija (Jean Garcia).

Performans će biti dostupan uživo na vebsajtu i fejsbuk stranicama pozorišta La MaMa i organizacije CultureHub.


PROČITAJTE I:

INTERVJU SA MIROM FURLAN: OBIČNA NEOBIČNA PRIČA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.