Teatar
teatar/20.03.2018.

Poljska savremena igra na Festivalu igre

teatar
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

U okviru 15. Beogradskog festivala igre večeras će u Operi Madlenianum Poljski teatar igre iz Poznanja izvesti komad "Četrdeset". Poljski teatar prvi put gostuje u Srbiji sa nagrađivanim celovečernjim komadom norveškog koreografa Jua Stromgrena.

- Komad je bio Juov poklon našem teatru povodom 40 godina postojanja, koje smo slavili 2014. Bio je to prvi put da smo radili nešto novo. Prvi put se od nas tražilo da glumimo, a ne, kao do tada, samo da igramo. Bilo je to fascinantno iskustvo za nas - izjavila je umetnička direktorka kompanije Ivona Pasinska.

Predstava prati ženu iz poljske provincije od njenog rođenja 1973. do rođendana 2013. godine. Razdoblje od 40 godina odražava period sumnje, nade, borbe, izbora i nepredviđenih situacija, vođenih herojskim vrlinama – žudnjom za životom i voljom za preživljavanjem. Na putu kroz haotičnu Evropu, ona uspeva da pronađe kompromis između svojih ambicija i okolnosti koje su joj nametnute.

- Zanimljivo je da se jedan Norvežanin bavio poljskom porodicom, tradicijom i osećanjima. Ju je bio veoma inspirisan našim nasleđem, igračima, umetnošću i istorijom - rekao je Andrej Krička ispred Poljskog teatra igre.

"Ljudi govore: život je kao knjiga. Ali život je ispisan na hiljadama praznih stranica. Možete ispričati priču i tvrditi da je istinita. Ali to je stvar izbora. Odluke o rasporedu stranica. Naša priča je jedna od mnogih", rekao je Ju Stromgren povodom komada.
Na sceni će biti ukupno 16 igrača koji će igrati na najraznovrsniju muziku, od Serža Gensbura i Pjacole do Šoepna, Pučinija i Vivaldija.

PROČITAJTE JOŠ: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box