Teatar
teatar/8.01.2017.

Damir Vijuk, sećanje i stvaralaštvo

teatar
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Piše: Lela Milivojević

Prošle su dve godine od kako je svet napustio Damir Vijuk, dramaturg specifičnog senzibiliteta. Ister teatar je te 2015. obeležavao 20 godina rada kada je jedan od najbližih saradnika i prijatelja Damir Vijuk preminuo u 48. godini.

Damir je bio od onih stvaralaca koji su za života pisali i radili u tišini, bez velikog eksponiranja, ali čije je stvaralaštvo odisalo jedinstvenom ekspresijom i jednostavnošću vrsnih prikaza svakodnevnog života.

Britak, kontroverzan, beskrajno talentovan, Beograđanin po nervu i impulsu Damir nas je napustio mnogo pre nego što je svetu pokazao svu snagu svojih reči i stvaralaštva i otplovio Dunavom u nebeskoj kočiji.

Na dvogodišnjicu njegove smrti podsetimo se Damirovog rada i njegovih angažmana.

Rođen je 13. juna 1967. godine u Beogradu. Studirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

U svojim tekstovima, bavio se širokom lepezom pitanja , od svakodnevnih problema, kako pojedinaca, tako i celog društva, pa do pitanja savremene umetnosti u najširem smislu.

Vijuk je pružio ogroman doprinos radu Ister teatra i temama kojima se ta nezavisna pozorišna trupa bavila u predstavama na različitim scenama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Specifičnost pokreta i tekstovi, koje je potpisao Damir Vijuk, stvorili su prepoznatljivu estetiku.

Kao dramaturg, Vijuk, između ostalih, potpisuje predstavu „Pustinja 2010“ koja je omaž istoimenom koreoprojektu iz 2000. godine kojim je Bitef teatar, pozorište na Trgu Mire Trailović, obeležilo 12 godina svog rada.

Pustinja 2010“ je dobila nagradu za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika, na festivalu Infant u Novom Sadu, a predstava „Smoking Kills” nagradu za najbolju predstavu, tekst i izvođenje na Festivalu autorske monodrame 2010, zatim nagradu na Festivalu malih pozorišnih formi u Zemunu.

Predstava „Smoking Kills“, koja je najbliža formi „one man show“. Ova verbalna jednočinka se bavi svakodnevnim pitanjima, temama i problemima kao i pojedincima ali i društvom kao takvim. Predstava nam ne daje odgovore, već postavlja pitanja nad kojima će gledalac da se dobro zamisli i odgovore pronađe u sebi.

Vijukova „Prva pomoć“ se na dokumentaran i ironičan način bavi savremenom umetnošću u najširem smislu, sa posebnim osvrtom na široko polje koje obuhvata značenje i tumačenje performansa, i upravo kroz tu formu fokusira se na pitanja, probleme, tokove i puteve savremene izvođačke umetnosti.

Damir Vijuk je radio dramatizaciju romana Vladimira Arsenijevića „U potpalublju“ 1996. godine (Jugoslovensko dramsko pozorište), a predstava je na 41. Sterijinom pozorju u Novom Sadu 1997. dobila nagradu za najbolju predstavu.

Iako nije sa nama dve godine, Damir je kroz svoj rad i dalje prisutan. Po njegovom dramskom tekstu, studenti glume u klasi Ivana Jevtovića na Fakultetu dramskih i filmskih umetnosti „ Sinergija“ Univerziteta Singidunum izveli su 2016. predstavu „U potpalublju“.

Autor je velikog broja projekata i dramskih radionica sa mladima.

Pročitajte još:

Majk Garson: Neispričana priča o Bouviju

 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Jovan
9.01.2017.

Hvala na divnom sećanju. Kaleidoskop zna prave vrednosti.

User
Ana Veliki
9.01.2017.

Divan čovjek, često ga se sjetim. Ko ga je upoznao ostavio je trag na njemu

Vidi sve komentare