Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/15.08.2019.

Vudstok: 50 godina kultnog festivala

muzika
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media
Festival muzike i umetnosti u Vudstoku danas slavi 50 godina. Čuveni rok i hipi festival je održan na farmi u Vajt Lejku kod Betela u državi Njujork od 15. do 18. avgusta 1969.

Iako najavljivan tokom proteklih godinu dana novi festival kao podsećanje na čuveni od pre pola veka otkazan je. Organizatori "Vudstoka 50" saopštili su da je taj festival i zvanično otkazan i pored planova da se održi, zbog mnoštva problema - od odbijanja dve predložene lokacije, nedostatka sredstava i povlačenja nekih od najavljenih muzičkih zvezda.

Preovlađuje mišljenje da je Vudstok najpoznatiji rok festival ikada održan. Posetilo ga je blizu pola miliona ljudi, a sam festival je ušao među 50 momenata koji su promenili rokenrol, prema pisanju čuvenog časopisa Roling stoun.Foto: Wikimedia Commons / Mark Goff

Održan je u trenutku kada je američko društvo suočeno sa protestima protiv rata u Vijetnamu, pokretom građanskih prava i ubistvima Martina Lutera Kinga i Roberta Kenedija, godinu dana ranije. Kao lek protiv besa, Vudstok je tada obećavao „tri dana mira i muzike“. Za mnoge je on najbolji primer kontrakulture 1960-ih i hipi-ere.

Mnogi od najpoznatijih muzičara tog vremena nastupili su tokom tog kišnog vikenda čiji su nastupi zabeleženi na istoimenom filmu iz 1970. u režiji Majkla Vodlija. Pesma Džoni Mičel "Woodstock", kojom je ovekovečen ovaj događaj, postala je kasnije veliki hit grupe Krozbi, Stils, Neš i Jang.

To je bilo vreme „mladog“ rokenrola, a oni koji su nosili dugu kosu bili su „pobunjenici“ protiv rata.Foto: Wikimedia Commons / Derek Redmond and Paul Campbell

Između 400.000 i 500.000 ljudi okupilo se da sluša tada poznate muzičare kao što su Dženis Džoplin i Džimi Hendriks u atmosferi slobode i drugarstva. Svi okupljeni na farmi, oko 200 kilometara severozapadno od Njujorka su hodali polu nagi, držeći se za ruke i ignorišući kišu koja je tih dana padala.

Prvobitna cena karata je bila 24 dolara za tri dana muzike pošto su bila pozvana kultna imena poput grupa „Kridens Klirvoter rivajval“ (Creedence Clearwater Revival), „Hu“ (The Who), „Krozbi“ (Crosby), „Stils“ (Stills), „Neš end jung“ (Nash and Young).

Međutim organizatori, tada dvadesetogodišnjaci Džon Roberts, Džoel Rozenman, Majkl Lang i Arti Kornfeld, promenili su planove suočeni sa ogromnom saobraćajnom gužvom na seoskim putevima do Betela, oko 100 kilometara od grada Vudstoka.


Ubrzo je festival otvorio vrata za sve posetioce bez karata. Čim je počeo prvi koncert lokacija se pretvorila u polje blata zbog obilne kiše. Nedostajala je hrana, skoro se ništa nije videlo od kiše, dok su helikopteri nadletali, dovodeći muzičare i zalihe.

Izveštaji za vreme Vudstoka deluju kontradiktorno, ali se pretpostavlja da su tokom tri dana festivala 1969. godine stradale dve osobe. Jednu je slučajno pregazio traktorista, a druga je umrla od prekomerne doze narkotika.

Kraj festivala je obeležilo maestralno izvođenje američke himne „The Star Spangled Banner“ Džimija Hendriksa. Muzičar je tada koristio posebne efekte na svojoj gitari oponašajući zvuke bombardovanja i rata.Foto: Pixabay/nelag0

Sami muzičari i okupljeni koji su se poslednjeg dana festivala vraćali u realnost nisu tada znali da su upravo napisali veliku stranu istorije 60-ih godina i da su bili na festivalu koji je ušao u muzičku antologiju.

Tokom kišnog vikenda na otvorenom su nastupila 32 izvođača.

Vudstok se smatra jednim od ključnih trenutaka u muzičkoj istoriji, kao i jednim od glavnih događaja kontrakulturne generacije. Ceo događaj zabeležen je u dokumentacu Vudstok, koji je 1970. godine osvojio Oskara, a objavljen je i album za pesmama koje su se tog leta 1969. slušale na farmi u Vajt Lejku.

Džoni Mičel, autorka legendarne pesme "Vudstok", rekla je da je "Vudstok bio varnica lepote", kada je pola miliona klinaca "shvatilo da su deo većeg organizma".


PROČITAJTE I:

VUDSTOK - 50 GODINA KASNIJE


 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.