Muzika
muzika/11.04.2021.

Vremeplov kroz "Beogradsku Olimpiju"

muzika
  • Dokumentacija Doma sindikata
  • Dokumentacija Doma sindikata
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Dvorana Doma sindikata, na čijim temeljima danas živi Kombank Dvorana svečano je otvorena 13. juna 1957. godine uz zvuke orkestra Beogradske filharmonije koji je izveo Četvrtu simfoniju Čajkovskog. Time je označen početak rada institucije koja će postati centar kulturnog i društvenog života prestonice 60-ih godina prošlog veka.

Kako istorijski podaci svedoče, bogat sadržaj i kulturno-umetnički program odmah je privoleo Beograđane da posećuju tada jedinstveni prostor Dvorane Doma sindikata i da po veoma pristupačnim cenama prate koncerte klasične muzike, soliste, ali i sadržaje za decu.
 
Ne bez razloga, kako istorija i slike prošlosti svedoče, u to vreme smatrana i nazivana "Beogradskom Olimpijom", scenu, skraćeno nazivanog „Dom sindikata", krasili su svetski, muzički velikani poput Luisa Armstronga, Ele Ficdžerald, Majls Dejvisa, Šarla Aznavura, Djuka Elingtona, B. B. Kinga. Nastupe su imale i Berlinska i Njujorška filharmonija, kao i pijanista svetskog glasa Artur Rubinštajn.

Majls Dejvis
 
Svakako, istorija ne zaboravlja i velikane domaće scene, a kao  jedan od najznačajnihih koncerata 1963. godine -  upamćen je i arhivskim okom zabeležen koncert Đorđa Marjanovica, kada je prema navodima dokumentarnog filma „Svedok jednog vremena" reditelja Igora M. Toholja -  publika Marjanovića nakon koncerta na rukama nosila do Slavije.
 
Muzika nije poznavala granice u beogradskoj Dvorani doma sindikata, pa je pravo muzičko osveženje bio i prestižan Festival zabavne muzike "Beogradsko proleće", koji je smatra se bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.

Luis Armstrong

Prvo Beogradsko proleće održano je 17. i 18. aprila 1961. godine upravo u Domu sindikata. Interesantno je da je jedini žiri na prvom festivalu bila publika. Na prvom Proleću nastupili su, tada, najpopularniji pevači zabavne muzike u Jugoslaviji: Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Dušan Jakšić, Radoslav Graić i Marko Novosel.

Pobednik prvog Beogradskog proleća bila je pesma "Anđelina", čije su verzije pevali Đorđe Marjanović i Radoslav Graić, autor pesme.
 Drugo mesto osvojio je Đorđe Marjanović sa pesmom "Nek' prođe zima", dok je treće mesto pripalo Marku Novoselu, koji je izvodio pesmu "Valovi".

Beogradsko proleće
 
Na inicijativu Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i Vojkana Borisavljevića, 2009. godine održan je koncert evergrin muzike, nazvan "Proleće u Beogradu, a potom i 2010. i 2011. godine. Na ovim, revijalnim koncertima, održanim u Domu sindikata nastupili su Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Miki Jevremović, Leo Martin, Bisera Veletanlić, Dušan Jakšić, Neda Ukraden, Maja Odžaklijevska, Radmila Karaklajić, Zafir Hadžimanov, Ljiljana Petrović, Boris Bizetić, Beti Đorđević, Lado Leskovar, Lutajuća srca i mnogi drugi, a 2011. godine gost iznenađenja bila je Tereza Kesovija.
 
ORGULJE- KRUNA MUZIČKE ZAOSTAVŠTINE DOMA SINDIKATA

Krunom muzičke zaostavštine smatraju se i retke i vredne orgulje koje su i dan danas smeštene iza bine u velikoj sali, a njihova težina je nekoliko tona. Danas ih je moguće videti kao deo scenografije koncerata i predstavljaju pravo vizuelno uživanje.

Tih godina su to bile i najveće orgulje u ondašnjoj Jugoslaviji. Izradila ih je kompanija "Walcker" iz nemačkog grada Ludvigsburga, koja je i na svetskom nivou bila najpoznatija po proizvodnji ovog instrumenta. Od samog početka orgulje su predstavljale originalno umetničko-zanatsko delo. U funkciji su bile do 1998. godine, kada je načinjeno i nekoliko pokušaja njihove restauracije.


PROČITAJTE I:

DOM SINDIKATA - SVEDOK JEDNOG VREMENA

FEST VREMEPLOV


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.