Muzika
muzika/14.06.2018.

Pogorelić, Milenković, Madžar na Kolarcu

muzika
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media 

Ljubitelji klasične muzike imaće priliku da od jeseni u Kolarčevoj zadužbini uživaju u novoj sezoni koncerata u okviru ciklusa Kolarac tvoj svet muzike, koji je baziran na promociji novog Stenvej klavira kroz različite programske segmente, ali i donosi novine poput gostovanja dva simfonijska orkestra, jednog kamernog i četiri resitalska projekta.

Četvrta sezona ciklusa koncerata KOLARAC TVOJ SVET MUZIKE, u saradnji sa MTS-om, planirana je da, u okviru proslave 140 godina od osnivanja Kolarčeve zadužbine, beogradskoj publici predstavi zanimljive programe, interesantne umetnike i probranu koncertnu seriju koja obuhvata čak sedam koncerata, objavljeno je na sajtu Kolarca.

Imajući u vidu da Kolarčeva zadužbina ima novi Stenvej klavir, sezona je bazirana i na promociji tog instrumenta kroz različite programske segmente. "Takođe, težeći da kao organizatori odgovorimo na zahteve publike i stalno prateći aktuelnu koncertnu ponudu u Velikoj dvorani, ovim ciklusom donosimo posetiocima osveženje u programskim celinama koje obuhvataju gostovanja dva simfonijska orkestra, jednog kamernog i četiri resitalska projekta", navodi Kolarčeva zadužbina.

Kao solisti, na koncertima sa orkestrima, posebno se izdvajaju pijanisti Siprijan Kacaris, Ivo Pogorelić i violinista Gidon Kremer.

Kacaris je vodeće ime svetskog pijanizma, rodom je sa Kipra, živi u Parizu, ali je stalni saradnik Nacionalnog orkestra sa kojim će gostovati u Beogradu.

Povratak Ive Pogorelića na podijum Kolarca, posle skoro tri decenija odsustva, i dva potpuno rasprodata koncerta u protekloj godini bili su događaj sezone.

U novoj sezoni je predviđeno gostovanje Pogorelića sa Orkestrom nacija koji čine mladi muzičari iz cele Evrope. Ovo je evropski projekat i turnejom se zapravo obeležava završetak obeležavanja 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Gidon Kremer je prava legenda svetske muzičke scene, vodeće ime violinizma već skoro pola veka. Orkestar koji je osnovao 1997. godine, čine uspešni i talentovani muzičari baltičkih zemalja. Kremer je umetnički direktor ovog izuzetno popularnog i traženog orkestra.

U programima resitala predviđena su gostovanja dvojice naših violinista koji imaju izuzetno uspešne karijere u svetu, a koji će se beogradskoj publici predstaviti solo programima uz pratnju eminentnih pijanista.

Stefana Milenkovića ne treba posebno predstavljati, ali kuriozitet ovog koncerta je da je on poslednji solistički koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine imao 2001. godine.

Uz Romana Simovića, koji je koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra i stalni saradnik Valerija Gergijeva, nastupiće i Vadim Holodenko, pobednik nekoliko uglednih takmičenja, koji svojim nastupima podjednako zadivljuje i publiku i kritiku.

Još jedan uspešan muzičar sa ovih prostora, pijanista Aleksandar Madžar, miljenik beogradske publike, premijerno će se predstaviti u klavirskom duu sa svojim stalnim partnerom Aleksandrom Meljnikovim. Na programu su dela Sergeja Rahmanjinova.

Kao ekskluzivitet u ovoj sezoni izdvaja se majstor na usnoj harmonici Antonio Serano, muzičar istančanog senzibiliteta, koji je zvanično proglašen za najboljeg solistu na ovom neobičnom instrumentu. Program ovog koncerta čine dela klasičnog repertoara latinoameričkih kompozitora.

11. oktobar 2018.

Kiparski simfonijski orkestar

(CYPRUS SYMPHONY ORCHESTRA)

Solista: Siprijan Kacaris, klavir

(Cyprien Katsaris)

Dirigent: Jens Georg Bahman
(Jens Georg Bachmann)

Program: Mendelson Uvertira Hebridi

Betoven Koncert za klavir i orkestar br. 3

Mendelson Simfonija br. 1

7. novembar 2018.

Filharmonija nacija

(Philharmonie der Nationen)

Solista: Ivo Pogorelić, klavir

Dirigent: Justus Franc

(Justus Frantz)

Program: Rahmanjinov Koncert za klavir i orkestar br 2

Rimski Korsakov Šeherezada

24. novembar 2018.

Stefan Milenković, violina

Rohan de Silva, klavir

Program: Brams

31. januar 2019.

Klavirski duo Aleksandar Madžar – Aleksandar Meljnikov

Program: Rahmanjinov

9. mart 2019.

Antonio Serano, usna harmonika

(Antonio Serrano)

Konstanca Lehner, klavir

(Constanza Lechner)

Program: Muzika latinoameričkih kompozitora

4. april 2019.

Gidon Kremer, violina

Orkestar Kremerata Baltika

(Gidon Kremer, Kremerata Baltica)

Program – naknadno

13. april 2019.

Roman Simović,violina

Vadim Holodenko, klavir

Program: Šimanovski, Šubert, Isaji, Prokofjev, Sen Sans

Kompleti ulaznica su u prodaji od 15. juna na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 12.500 dinara.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI
STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2
NEPRISTAJANJE NA PINK GENOCID NACIJE
MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.