Muzika
muzika/8.06.2017.

Nepristajanje na Pink genocid nacije

muzika
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Piše: Lela Milivojević

U okviru ciklusa Urednik-umetnik u gostima, pijanista Nebojša Maksimović nastupiće u sredu 14. juna na Kolarcu, a na programu su virtuozne kompozicije za klavir koje obuhvataju period od baroka do 20. veka.

Nebojša Maksimović (1979) koji svira klavir od druge godine, a od četvrte nastupa, poznat je ne samo kao izvođač klasične muzike, već i  kao osnivač rock/metal benda WITCH 1 koji predvodi više od decenije. Sa 15 godina je primljen na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU, a u istoj klasi je i magistrirao 2004. godine sa najvišim ocenama. Magistrirao je i na akademiji Santa Čečilija u Rimu 2006. godine kao stipendista italijanske vlade. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga. Oktobra 2009. godine doktorirao je na FMU u Beogradu odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji gde sada radi kao docent.

Uoči koncerta na Kolarcu, Maksimović govori za Kaleidoskop o delima koja će biti na repertoaru, radu sa bendom, ali i o šundu koji ima tendenciju ulaska i u klasičnu muziku  čemu se javno usprotivio.

Posle nekog vremena ponovo nastupate na Kolarcu sa programom koji obuhvata od dela iz perioda baroka, pa do 20. veka. Kako ste došli do toga da izaberete baš ove kompozicije?

Sve kompozicije na programu su mi izuzetno drage, to je prva stvar koja im je zajednička. Uglavnom, kada koncipiram programe za koncerte vodim racuna o njihovom međusobnom dramatskom odnosu i težim ka tome da budu iz raznovrsnih perioda i raznovrsnih formi a da opet imaju neku zajedničku ideju ili priču, i da se dela logičnim redosledom nižu ka kulminaciji koncerta. Nisam pristalica programa posvećenog samo jednom kompozitoru ili epohi ili jednoj formi odnosno ciklusu, više težim ka međusobno kontrastnom materijalu u mojim programima. Ponekad, naravno, napravim izuzetak kada su u pitanju tako genijalno raznovrsni kompozitori kao što su Šopen ili List. 

Dosta svirate, ali ne samo klasičnu muziku... Radili ste sa rok bendovima, a sa Witch 1 objavili album. Pripremate li nešto novo? Sezona festivala se zahuktava, pa možete li nam reći gde ćemo moći da Vas slušamo?WITCH 1 je rock/metal bend koji sam osnovao i predvodim već malo više od decenije. Eto, u samo dve prethodne godine imao sam tu čast da izdam po jedan album za PGP RTS i sa WITCH 1 i svoj klasični album „Klavirski virtuozitet“. Praktično odmah posle ovog mog koncerta na Kolarcu ulazimo u snimanje novog materijala i finalizovanje dogovora za njegovo objavljivanje i nastupe što će se, kako stvari sada stoje, ostvariti i ovde i u inostranstvu čak i dalje od regiona.

Pre par meseci ste ustali protiv Pink genocida nacije i uvođenja Pinka ne samo u pop i rok muziku nego i u klasičnu muziku. Kako se boriti protiv toga?

Uf, to je mnogo teško pitanje. Ja lično ni u kojim okolnostima nemam i ne želim imati nikakav kontakt, a kamoli saradnju sa takvim materijalom i sistemom vrednosti, i smatram to veoma opasnim za opšte stanje svesti ljudi. Mislim da se protiv ulaska takvog nakaradnog sistema vrednosti i u umetničku muziku moraju, ponajpre, boriti sami umetnici tj. izvođači klasične muzike potpunim i apsolutnim nepristajanjem na ulazak tog šunda u redove klasike i to dosledno i po svaku cenu, Jer, svaka saradnja samo daje legitimitet za dalje urušavanje ovo malo temelja i kulturnih vrednosti što nam je kao pojedincima i društvu ostalo.

Ciklus koncerata Urednik-umetnik u gostima, Centar za muziku Kolarčeve zadužbine organizuje već tri sezone. Na poziv Centra gostuju umetnici koji dugi niz godina nisu imali solističke koncerte u Velikoj dvorani. „Urednički deo“ njihovog nastupa se ogleda kroz izbor programa i gostiju sa kojima će nastupiti na koncertu. Nebojša Maksimović je u goste pozvao kolegu sa novosadske Akademije umetnosti, pijanistu Milana Miladinovića sa kojim će u četiri ruke izvesti Marš na slovenske teme P.I. Čajkovskog.

Pročitajte još: Novi Sad ukida narodnjake

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.