Muzika
muzika/21.06.2023.

Ovacije za Mehtu i Beogradsku filharmoniju

muzika
  • Marko Đoković/Beogradska filharmonija
  • Marko Đoković/Beogradska filharmonija
  • Marko Đoković/Beogradska filharmonija
  • Marko Đoković/Beogradska filharmonija
  • Marko Đoković/Beogradska filharmonija
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković, Beogradska filharmonija

 

Petnaestominutne stajaće ovacije ispratile su legendarnog dirigenta Zubina Mehtu nakon Gala koncerta Beogradske filharmonije, povodom stogodišnjice orkestra, 20. juna 2023. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Nastup koji se upisao zlatnim slovima u istoriju Beogradske filharmonije, ujedno je otvorio prvu regionalnu turneju koju Mehta i Filharmonija nastavljaju u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.  

Zubina Mehtu, jednog od navećih dirigenata ikada, pozdravio je gromoglasni aplauz prilikom izlaska na binu Kolarca, a petnaestominutne stajaće ovacije ispratile su slavnog maestra i Beogradsku filharmoniju nakon nastupa povodom velikog jubileja. Na programu koncerta su bila dva simfonijska giganta – Betovenova Simfonija broj 7 i Berliozova Fantastična simfonija koja je bila i na repertoaru prvog nastupa Zubina Mehte sa Beogradskom filharmonijom, davne 1958. godine.

Jedinstvena atmosfera obeležila je proslavu filharmonijskog jubileja sa najvećim prijateljem orkestra, danas osamdesetsedmogodišnjim maestrom koji neguje posebnu i sentimentalnu vezu sa Beogradskom filharmonijom već šezdeseti pet godina. Koncert povodom stogodišnjice, jedanaesti je nastup sa orkestrom tokom vremena u kome je prema Mehtinim rečima, Beogradska filharmonija postala jedan od velikih evropskih orkestara. Gala koncert bio je prvorazredan muzički događaj kojim počinje zajednička regionalna truneja sa nastavkom u Nacionalnom pozorišti, opere i baletu Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna. 


PROČITAJTE I:

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.