Muzika
muzika/25.07.2019.

Nemanja Radulović i srpsko kolo u Londonu

muzika
  • Marijana Mitrović
  • Marijana Mitrović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marijana Mitrović

Posle mnogo prestižnih svetskih dvorana srpski violinista Nemanja Radulović prvi put je kao solista nastupio u čuvenoj dvorani "Rojal Albert Holu" u Londonu.

Nemanja je napravio neverovatnu atmosferu u u čuvenom "Albert Holu", a njegov nastup je, kao i svaki do sada bio impresivan, strastven i izvanredan. Nakon Barberovog Violinskog koncerta, Radulović je obradovao posetioce i izvođenjem kola "Pašona".

Na koncertu u okviru ovogodišnjeg BBC Proms-a u čast pola veka od prve posade koja je sletela na Mesec naš virtouz na violini je debitovao kao solista. Nastupio je uz čuveni “Bournemouth Simphoni Orchestra”, kojim je dirigovao ukrajinski maestro Kiril Karabits.

Na programu su bila dela Džona Adamsa, Semjuela Barbera i Gustava Holsta, a Nemanja je nastupio kao solista u Barberovom “Violinskom koncertu”.

Prepuna dvorana je burnim aplauzima ispratila srpskog umetnika, a vrhunac večeri bio je Nemanjin povratak na bis – kada je zasvirao srpsko kolo “Pašona”, koje Nemanja inače veoma često zasvira promovišući srpsku tradicionalnu muziku.

Publika na Twitteru pohvalila niškog violinistu / Foto: printskrin Twitter/BBC Proms

– Sa svojom dugom crnom kosom i bujnim, brokatnim uvojcima, Radulović očigledno privlači pažnju. Ipak, njegovo muziciranje je to što ima svaki smisao i zaista je sjajno. Nekadašnje “čudo od deteta”, ima strast i veštinu, potpuno je uronjen u svoju muziku. Koncert je bio veoma uzbudljiv. Radulović je bio odličan tokom celog koncerta, a nenadmašan u komplikovanom i kontroverznom trećem delu. Finale Barberovog dela smatra se izuzetno zahtevnim za sviranje, ali Radulović je to izveo maestralno, veštinom virtuoza na violini. Na kraju je završio vrtoglavim izvođenjem srpske narodne melodije, koja je publiku oduševila! – napisala kritičarka uglednog bloga “Broadway World”.

Brojni portali koji prate klasičnu muziku pomno izveštavaju sa nastupa na ovogodišnjem festivalu Proms, pa se na internetu mogu naći brojne pohvale na račun “maestralnog nastupa” Nemanje Radulovića. I srpski slušaoci su u direktnom prenosu na Radio Beogradu mogli da čuju aplauze i ovacije kojima su Nemanja i orkestar ispraćeni sa scene.

Pretpostavka je da je čuveno “Pašona kolo” komponovao harmonikaš Dimitrije Đorđević, poznatiji kao Mita Pašona. Bio je iz Kragujevca, po rođenju Grk, oficir i učesnik Prvog svetskog rata. Zapamćen je kao istaknuti harmonikaš dvadesetih i tridesetih godina 20. veka.

Navodno je do harmonike došao tokom Balkanskih ratova, kada su Austrijanci bežeći od srpske vojske negde zagubili instrument. Mita je našao dijatonsku harmoniku, zainteresovao se za nju i počeo da svira. Mnogi smatraju da je upravo Dimitrije Mita Đorđević prvi poznatiji harmonikaš u Srbiji.

Kao vojni muzičar u penziji, Đorđević je bio član komisije na prvom takmičenju svirača na harmonici u Kraljevini Jugoslaviji. Takmičenje je održano u njegovom rodnom Kragujevcu 4. avgusta 1935. godine. Mita je i uručio prvu nagradu, tada dvanaestogodišnjoj devojčici iz sela Globodera Radojki Tomić. Ona će se kasnije udati i biti nadaleko čuvena harmonikašica Radojka Živković.

U fonoteci Radio Beograda postoje dva snimka – jedan je “Rabadžijsko Kokino kolo”, a drugi instrumental na harmonici koji takođe izvodi Mita Pašona je “Teška kola”. 
A, “Pašona kolo” izvodili su i izvode brojni poznati umetnici – Radojka Živković, Ljubiša Pavković, Narodni orkestar RTS… a često ga na svojim nastupima svira upravo Nemanja Radulović


PROČITAJTE I:

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.