Muzika
muzika/30.09.2021.

Narodno pozorište: Početak operske sezone

muzika
  • Narodno pozorište
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodno pozorište

 

Operska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu biće otvorena 3. oktobra u 20 časova Gala koncertom posvećenom slavnom italijanskom kompozitoru Đuzepe Verdiju, povodom 120 godina od smrti.

Pod dirigentskom upravom gosta iz Rumunije, maestra Kristijana Sandua, nastupiće prvaci, solisti, Hor, Orkestar Opere i ansambl Baleta Narodnog pozorišta.

Na repertoaru će biti uvertire, arije, dueti i horske numere iz Verdijevih opera „Moć sudbine“, „Don Karlos“, „Bal pod maskama“, „Travijata“, „Simone Bokanegra“, „Aida“, „Otelo“ i „Nabuko“ u izvođenju Dušana Plazinića, Dejana Maksimovića, Snežane Savičić Sekulić, Ivana Tomaševa, Miodraga Jovanovića, Janka Sinadinovića, Ljubice Vraneš,  Evgenije Jeremić i još jednog gosta iz Rumunije, baritona Jonuta Paskua.

Narator programa biće glumica Vanja Milačić.

Režiju potpisuje Ana Grigorović, šef Hora je Đorđe Stanković, a koncertmajstor Edit Makedonska.

Već u sredu, kao i u petak, 6. i 8. oktobra, takođe na Velikoj sceni, ljubitelji opere mogu da pogledaju čuveno delo Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“.

Reč je o najnovijoj operskoj produkciji naše kuće, čija je premijera održana 23. juna ove godine.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav.

U postavci Aleksandra Nikolića, Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

U sredu će nastupiti Aleksandra Angelov (Orfej), Nevena Bridžen (Euridika) i Nevena Đoković (Amor), a dva dana kasnije Ljubica Vraneš (Orfej), Isidora Stevanović (Euridika) i Sofija Pižurica (Amor).


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

OVACIJE ZA HITOVE KLASIKE I HOLIVUDA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.