Muzika
muzika/21.05.2019.

Vratimo klasičnu muziku u žižu javnosti

muzika
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

Konferencija o razvoju publike pod nazivom Vratimo klasičnu muziku u žižu interesovanja, nastala kao rezultat saradnje Zadužbine Ilije M. Kolarca i švedske agencije za projekte iz oblasti kulture Orfeus, biće održana 27. i 28. maja u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Cilj konferencije jeste da aktuelizuje neke od najznačajnijih tema klasične muzike, poput njene zastupljenosti u savremenim kulturnim navikama i potrebama, novim medijima i tehnikama promocije, kao i razvoju buduće publike. Tokom dva dana konferencija će pokušati da odgovori na goruća pitanja: Da li je broj ljubitelja klasične muzike u padu, ili je samo smanjena poseta koncertima? Kako se prilagoditi različitim potrebama različite publike? Da li saradnja među žanrovima pomaže popularizaciji klasične muzike? Kako razvijati međuinstitucionalnu saradnju u cilju razvoja publike?

Konferencija nudi 4 panela sa više od 20 međunarodnih i domaćih učesnika među kojima su: švedski kompozitor i aktivista Martin Larsson, britanski stučnjaci iz oblasti istraživanja publike Catherine Bradley i Sarah Price, inicijatorka konferencije pijanistkinja i menadžerka u kulturi Milica Lundin, kao i eminentni domaći profesori i teoretičari Milena Dragićević Šešić i Predrag Cvetičanin.

Paneli će biti realizovani oba dana u periodu 11.30 – 13.30 i 14.30 – 16.30, a zamišljeni su kao kombinacija prezentacija i diskusije sa publikom. Drugog dana, od 09 do 11 Martin Larsson će pored svojih teoretskih znanja prikazati i praktične veštine na radionici Klasični nastup: Nastupajte voleći svoju publiku. Ono što niste mogli da naučite na fakultetu, namenjenoj studentima i učenicima srednjih škola koji se školuju za izvođačke umetnosti. Martin će se na radionici zajedno sa učesnicima baviti tehnikama upoznavanja sebe kao izvođača i prepoznavanja i animiranja publike. Jezik konferencije je engleski.

Konferencija je ostvarena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasade Švedske u Beogradu, Univerziteta u Šefildu iz Velike Britanije i kompanije TetraPak.

Prisustvo na konferenciji potrebno je potvrditi do četvrtka 23. maja na komunikacije@kolarac.rs, a učešće na radionici na mejl  slusatekolarac@gmail.com.


PROČITAJTE I:

BORA DUGIĆ - 50 GODINA KARIJERE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box