Muzika
muzika/21.06.2021.

Koncert u čast Svetskog dana muzike

muzika
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U čast Svetskog dana muzike, 21. juna u 21 čas, na Trgu Republike (ispred glavnog ulaza) biće održan koncert pod nazivom „San“ na kojem će, uz kamerni ansambl Orkestra Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića, u režiji Ane Grigorović, nastupiti prvak Opere tenor Dejan Maksimović i instrumentalni solista Vanja Đorđević.

Počevši od 16. veka dva najveća muzička izuma postala su dva pravca njenog razvoja - nastanak opere utemeljio je vokalni žanr, dok su simfonija i koncert uticale na forme instrumentalne muzike.  

Veliki broj italijanskih kompozitora, poznatih po operskom opusu ili danas gotovo nepoznatih javnosti, posvetio se pisanju solo pesama. Neke od njih dele određenu sličnost sa operom, ali ih i krasi rafiniranost i intimna atmosfera kamernog muziciranja.

Ove dopadljive kompozicije, često inspirisane folklorom različitih krajeva Italije, zauzele su koncertne podijume, a njihovu popularnost dugujemo poznatim pevačima od Karuza i Điljija do Pavarotija i Karerasa.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, koncert će se održati na Sceni „Raša Plaović“.

Koncert će biti direktno prenošen strimingom a link će biti postavnjen na sajtu Narodnog pozorišta.


PROČITAJTE I:

OTVARANJE IZLOŽBE "MUZIČKI INTERMECO - KOLEKCIJA GRAMOFONSKIH PLOČA PAVLA BELJANSKOG


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.