Muzika
muzika/18.04.2022.

Guitar art dive na Kolarcu

muzika
  • Marijana Gligorić
  • Promo
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević / Foto: Promo

 

Muzičko putovanje, od Lisabona do Sevilje, na koje vas vode dve dive mlađe generacije Sara Koreja (Correia) i Tamara Jokić, uz pratnju ekskluzivnih španskih i portugalskih muzičara. Dupli koncert fado i flamenko muzike biće održan 19. maja u Kolarčevoj zadužbini u okviru 23. Gitar art festivala.

Ovo su dva odvojena koncerta, dve neponovljive pevačice koje dele pozornicu Kolarčeve zadužbine u okviru jedne koncertne večeri koja je namenjena pravim ljubiteljima  tradicionalnog portugalskog i španskog zvuka.

Fado princeza i zvezda Univerzal Music Portugala, Sara Koreja, ekskluzivno nastupa prvi put u Beogradu. Sarin debi album osvojio je nagradu Revelation Radio festivala, dve nominacije na prvom izdanju Play – Portuguese Music Awards, kao i nominaciju za Latino Gremi nagradu 2021. 

Flamenko spektakl rezervisan je za talentovanu pevačicu Tamaru Jokić, koja će predstaviti novi album “Transibérica” izdat za portugalski Sony Music SME Iberia. To je fuzija španske i portugalske muzike pod okriljem proslavljenog gitariste Havijera Limona čiji ansambl prati Tamarin nastup.

Tamara Jokić je prva umetnica iz Srbije koja je izdala album za prestižni portugalski Sony Music. Album koji je snimila za vreme pandemije, putujući pod maskama i šetajući od Španije do Portugala, jeste kombinacija svih njenih dotadašnjih težnji i strasti: pet pesama na španskom i pet pesama na portugalskom jeziku, od kojih su neki tekstovi i poezija Federika Garsije Lorke, slavnog Granađanina sa čijom rečju se Tamara saživela tokom života u Andaluziji i studiranja u Granadi. Album su producirali Havijer Limon i Dijogo Klemente.

U prilog tome koliko su ove saradnje značajne govore činjenice da Limon ima 10 Gremija (radio je sa Pakom de Lusijom, Marizom, Buikom, Malom Rodriges, Nelom Rohas, Diego el Sigalomi mnogim drugim), dok je Dijogo radio sa imenima poput Marize, Ane Moure, Karminjo, Dulse Ponteš, Sare Korejo.

Tamara se došla rano počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu. Preko muzike dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji. Nakon čega je otišla na studije pevanja na prestižnom Berkliju. Tamara je dobitnica Mediterranean Music Institute Award, koju joj je dodelio Berkli posle serije koncerata autorske i tradicionalne muzike sa prostora Mediterana i Balkana.

Tamara je do sada nastupala u Karnegi holu, Teatro Sarsuela Madrid, Symphony Space NY, Berklee Performance Center Boston, Jazz Club Reduta Prague, Drom NY i mnogim drugim.

Sara Koreja je od detinjstva živela i disala fado – odrasla je u fado porodici okružena muzikom i muzičarima. Imala je samo 13 godina kada je pobedila na festivalu Grande Noite do Fado, a ubrzo je pozvana da peva u jednoj od najpoznatijih fado kuća u Lisabonu, Casa de Linhares. Tamo je imala priliku da peva i uči zajedno sa legendarnim fado pevačima kao što su S. Rodriges, H. Fernando i M. da Nazare.

Njen prvi album Sara Correia, koji je objavio Universal Music Portugal, nastao je u saradnji sa producentom D. Klementeom. Godine 2019. ovaj album joj je doneo dve nominacije na prvom izdanju festivala Play – Portuguese Music Awards, zatim nagradu Revelation Radio Festivala i više od 30 koncerata u zemljama kao što su Španija, Južna Koreja, Norveška, Italija i Austrija, dok je 2020. godine nastupala u Indiji, Belgiji, Holandiji i Čileu. Njen drugi album "Do Coracao" iz 2020. godine dobio je jednu nominaciju na Play Festivalu u kategoriji najbolji fado album 2021. godine.

Koreja je takođe pozvana je da nastupi uživo na otvaranju portugalskog predsedništva Savetom Evropske unije, u Centro Cultural de Belem u Lisabonu, početkom 2021. godine. Tom prilikom, nastupila je uz pratnju Portugalskog simfonijskog orkestra, kojim je dirigovala Žoana Karneiro.

Ulaznice za ovaj koncert (jedna karta pokriva oba koncerta) dostupne su od 15. aprila po cenama od 1.890 do 3.590 dinara, na biletarnici Kolarčeve zadužbine, i putem prodajne mreže Tickets.rs. Informacije i rezervacije na telefon 0114016002; 064 1407583 ili mejlom na office@gaf.rs.


PROČITAJTE I:

RASKOŠAN GLAS TAMARE JOKIĆ U KARNEGI HOLU

INTERVJU: MARIZA - FADO INSPIRIŠE SAM ŽIVOT


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box