Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/16.09.2019.

Genije ruske balalajke prvi put u Beogradu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaPrvi put u Beogradu 7. decembra u 20 časova u Kombank dvorani biće održan koncert virtuoza na balalajci iz Rusije Alekseja Arhipovskog. Blistavo, očaravajuće, eksplozivno i emotivno – sve se to može reći o njegovom izvođenju, o njegovoj fenomenalnoj muzici!

Ruskog muzičara na balalajci često porede sa Paganinijem ili Hendriksom. On je kao i oni preokrenuo muzičko shvatanje slušalaca, otkrivši nove mogućnosti balalajke. Arhipovski je stvorio nov način sviranja na ruskom narodnom instrumentu, objedinio je autentični manir izvođenja sa sopstvenim metodama.

Njegova otkrića i fenomenalan rezultat muzičkih eksperimenata obezbedili su umetniku pune sale pažljivih slušalaca i nastupe koji gledaoci pamte čitav život.

Aleksej Arhipovski je svoju strast prema muzici nasledio od oca koji je u detinjstvu svirao harmoniku. Sa devet godina Aleksej je upisao muzičku školu, odsek balalajka, a već je na kraju imao prvi solistički koncert. Tada su na jugu Rusije, u mestu gde se rodio, shvatili da je zvezda rođena. Dugo je bio član najpoznatijih ruskih ansambala, a od 2002. je započeo solističku karijeru. Upravo tada je on krenuo u potragu za sopstvenim zvučanjem, posebnim stilom i uspeo je u tome.Aleksej Arhipovski smatra da je balalajka riznica tajni i zagonetki. On ne prestaje da ih odgoneta i da beskonačno zadivljuje svoju zahvalnu publiku novim idejama i otkrićima. Mnogi slušaoci i profesionalci ga nazivaju čarobnjakom, maestrom zbog njegove magične muzike. Publika pažljivo osluškuje svaku njegovu notu, divi se svakog momenta njegovom izvođenju i sa nestrpljenjem iščekuje nove obrte u umetnikovim arijama.

„Ne smatram da sam tipičan muzičar koji svira balalajku... I prema balalajci se ne odnosim kao prema ruskom narodnom instrumentu, nego kao prema instrumentu na kom je moguće izvesti bilo koju melodiju" – kaže umetnik.

„Sve je moguće" – upravo sa tom idejom Aleksej Arhipovski je postao rado viđen gost na mnogim festivalima klasične, etno, narodne i džez muzike u svim svetskim dvoranama: u SAD-u, Kini, Južnoj Koreji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji.

I svaki put njegovi slušaoci potvrđuju da se Aleksej Arhipovski ne uklapa ni u kakve kalupe, da je njegovo izvođenje neponovljiva improvizacija, a njegov talenat oduševljava. 


PROČITAJTE I:

MOKRANJČEVIM TRAGOM - U SLAVU UMETNOSTI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.