Muzika
muzika/11.03.2021.

Filharmonija: Koncerti za Zorana Đinđića

muzika
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković

 

Novi koncerti u Beogradskoj filharmoniji zakazani su za 11. i 12. mart, a na programu su dela Šenberga koje izvode filharmoničari okupljeni u različitim kamernim ansamblima. Koncerti se tradicionalno posvećuju uspomeni na Zorana Đinđića (19h, sala BGF).

Repertoar prikazuje svestranost kompozitora, ključne ličnosti za razvoj istorije muzike. Arnold Šenberg je utirao put različitim stilovima, a njegovo ime se danas najčešće pominje u kontekstu moderne muzike 20. veka. Međutim, filharmonijske koncerate u četvrtak i petak otvara delo koje je pod direktnim uticajem nemačkog romantizma.

Šenberg je “Ozarenu noć” napisao sa 25 godina, iako je danas to njegovo najpopularnije delo, doživelo je neuspeh na premijeri u Muzikferajnu 1902. godine. U Filharmoniji će biti izvedena verzija za gudački sekstet koju je sam kompozitor preradio.

Šenberg je tokom celog svog života često orkestrirao i aranžirao dela drugih kompozitora tako da će publika imati priliku da čuje njegove verzije čuvenog Prelida za popodne jednog fauna Debisija i Carski valcer Štrausa mlađeg. 


PROČITAJTE I:

NIŠVIL: NAGRADA ZA SEDMORICU MLADIH


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.