Muzika
muzika/24.06.2020.

Barselona: Operski koncert za biljke

muzika
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media Jedna od najpoznatijih operskih kuća u Evropi - Opera Liceu u Barseloni, posle više od tri meseca ponovo je otvorila svoja vrata, ali posetiocima na prvom koncertu nisu trebale ni maske ni rukavice, a ni fizički razmak. Sedišta je, umesto ljudi, zauzelo gotovo 2.300 biljaka.

Organizator koncerta i umetnički direktor Viktor Garsija de Gomar pojasnio je da je svrha koncerta da podstakne ljude na razmišljanje o apsurdnom stanju u kojem su se zatekli za vreme izolacije, kada su postali "publika lišena statusa publike".

Tako su prvu publiku u ovoj katalonskoj operskoj kući nakon ublažavanja restriktivnih mera činile 2.292 lončanice s različitim biljnim vrstama.

Euhenio Ampudia, konceptualni umetnik koji stoji iza koncerta, rekao je da mu je cilj bio da ukaže na ono što se dogodilo u Španiji, ali i širom sveta zbog pandemije koja je primorala ljude da se povuku s javnih prostora.

"Priroda je zauzela mesta koja smo mi ranije oduzeli njoj", kazao Ampudio na probi pre koncerta.

"Možemo li pokazati više empatije? Započnimo sa umetnošću i muzikom u velikoj opernoj kući tako što ćemo u nju pozvati prirodu", rekao je.

Nakon koncerta biljke su poklonjene zdravstvenim radnicima kao zahvalnost za njihov bespoštedan trud u poslednjih nekoliko meseci.

Šestominutni koncert na pozornici Licea prenosio se uživo putem Jutjuba, a održali su ga članovi gudačkog kvarteta koji su izveli elegiju "Hrizanteme" italijanskoga kompozitora Džakoma Pučinija.

Pre i nakon izvođenja, muzičari su se poklonili "publici".

Organizatori su kazali da se nadaju da će produkcija poslužiti kao svojevrsna potvrda važnosti umetnosti, muzike i prirode, te kao putokaz prema povratku uobičajenim aktivnostima nakon pandemije.


PROČITAJTE:

BEOGRAĐANIN BOGDAN ROŠČIĆ - NOVI DIREKTOR BEČKE OPERE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.