Muzika
muzika/18.04.2018.

Harmonika je fenomenalan instrument

muzika
  • LIčna arhiva
  • LIčna arhiva
  • LIčna arhiva
  • LIčna arhiva
  • LIčna arhiva
Autor fotografije:
Piše: Lela Milivojević

Srđan Vukašinović svira harmoniku i svetski je priznat umetnik, ali ne samo to, on je i inovator. Sa Tajlanom Arikanom čini duo Meduoteran koji će sa francuskim violinistom Žilom Apapom nastupiti 23. aprila u Kolarčevoj zadužbini.

Jedan od vodećih svetskih umetnika na harmonici srpskog porekla, 35-godišnji Srđan Vukašinović poznat je po svežem i originalnom pristupu muzici i želji da privuče različite slojeve publike. Njegove uvek nove ideje, metode i interpretativni iskoraci, zasnivaju se na improvizaciji i povezivanju najrazličitijih muzičkih žanrova s džezom i world muzikom. Pri tome je Vukašinović cenjen i kao značajan izvođač klasičnog i savremenog repertoara umetničke muzike.

PROČITAJTE I: NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI

Sa Srđanom (35) smo razgovarali prilikom njegove kratke posete Beogradu, na putu ka Petrovcu na Mlavi. Ovaj vedar mladi čovek, koji je još sa 16 godina postao Najbolji harmonikaš na svetu na takmičenju za svetski trofej u Španiji 1999. godine, govori za magazin Kaleidoskop media o svom radu i predstojećem koncertu u Beogradu.

Iako živi u Švajcarskoj, često boravi u Srbiji. Potiče iz sela Dobrnja kod Petrovca na Mlavi, iz porodice muzičara. Najpre je svirao klavir da bi potom počeo da svira harmoniku.

„Pošto sam rođen u porodici koja svira narodnu muziku, to je bila moja osnova. Posle sam učio klasiku, našao sam spoj toga i dobro mi ide. Retkost je da neko želi mene da sviram samo klasiku i uopšte retko sviram samo klasiku na harmonici, našao sam neki spoj i publika shvati posle koncerta da sa harmonikom može sve da se svira i klasika, tango, barok i džez... džez zvuči fenomenalno. To je neki moj cilj da publika kada čuje, shvati da je harmonika fenomenalan instrument“.

Ne samo da svira, Srđan radi i na samom instrumentu. „Pre par godina sam smislio harmoniku sa četvrtinom tona, za orijentalnu i modernu muziku. Mogu da imam više štimova istovremeno, a sada radim na jednom drugom projektu i za mesec dana će biti u prodaji harmonika od karbona (Carboneon) koja ima 8,5 umesto 15 kilograma. Ovo je veoma veliki pomak, zvuči fenomenalno, čak neke stvari zvuče bolje nego na standardnoj harmonici“, priča Srđan.

„Imam sreću da mogu da živim od muzike, od koncerata“, kaže Srđan koji se nada da će „doći dan kad će svaki orkestar imati harmoniku u svom sastavu zato što je harmonika fenomenalan instrument na kojem može da se svira narodna muzika, tango, džez, klasika...“.

Danas traženi solista, kamerni muzičar i član mnogostranih instrumentalnih ansambala i orkestara, od 2005. i profesor za predmet Balkanska muzika na ciriškom Univerzitetu umetnosti, učesnik brojnih muzičkih festivala, ali i sam umetnički direktor festivala Meldoyaarau u Arauu, Vukašinović sarađuje sa svetski poznatim instrumentalistima, poput legendarnog francuskog violiniste Žila Apapa, turskog pijaniste Fazila Saja, džez kontrabasiste Šarla Benavea i naročito, s velikim afinitetom, s Tajlanom Arikanom s kojim čini jedinstveni duo Meduoteran, posebno specijalizovan za world muziku.

 

„Počeli smo kao Mediteran duo pošto nas Mediteran spaja, onda je muzika postala komplikovanija, pa je i ime postalo malo komplikovanije, promenili smo naziv u duo Meduoteran. Sviramo 15 godina, sviramo kompozicije za saz i harmoniku. Saz je preteča laute, veoma tih ali predivan, virtuozan instrument“, dodaje Srđan.

Duo Meduoteran će 23. aprila nastupiti na Kolarcu sa francuskim violinistom Žilom Apapom. „Zvaćemo ga Žika kad dođe“, u šali kaže Srđan. „Žil je fenomenalan. Mislim da će ga beogradska publika zavoleti. Nije komplikovan, a već je legenda za violiniste. Prijatno je sarađivati sa njim, družiti se. On je već nastupao u Beogradu, on obožava da dolazi kod nas. On je Francuz rođen u Alžiru, a sada živi u Kaliforniji. Svira našu muziku, rumunsku...“.

Na pitanje šta publika može da očekuje na koncertu na Kolarcu, Srđan odgovara: „Tri momka na bini koja će svirati van standarda, neće biti samo klasičan program, biće miks... Svi potičemo iz sveta klasične muzike i trudimo se da to bude stilski, biće dela Pjacole, Bartoka, Ligetija ... ali i naših kompozicija“.

Predstojeći koncert Žila Apapa i dua Meduoteran poslednji je u nizu koncerata u okviru programa Kolarac tvoj svet muzike koji Centar za muziku organizuje u saradnji  MTS-om.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2
NEPRISTAJANJE NA PINK GENOCID NACIJE
MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box