Muzika
muzika/14.10.2022.

38. Beogradski džez festival: Jazzbeats

muzika
  • Oksana Skendžić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Oksana Skendžić

 

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2022. predstavlja 38. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZBEATS".

Pošto je proslavio 50 godina od osnivanja i uspešno prebrodio dve teške pandemijske godine, ne prekidajući niz festivalskih izdanja 2020. i 2021, Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savremenog džeza iz celog sveta. Pod sloganom „JAZZBEATS" na svom 38. izdanju ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac. Kao otkucaji srca, ritmovi ove muzike nastavljaju da traju uprkos svemu, baš kao i Beogradski džez festival  – najstarija i najuglednija srpska džez manifestacija u međunarodnim okvirima.

U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održano 16 koncerata u okviru 6 programskih celina, sa preko 100 muzičara koji dolaze sa 5 kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene. U programu je 5 koncerata srpskih umetnika – 1 solo nastup, 3 benda i 2 velika orkestra, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.
I dalje smo međunarodna muzička manifestacija sa cenama ulaznica koje su među najpovoljnijim u regionu! Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 38. Beogradskog džez festivala (trenutna cena je 5.000 RSD, komplet važi za 14 koncerata) i pojedinačne ulaznice (po cenama od 800 do 2500 RSD) su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda i onlajn.

Na Beogradskom džez festivalu ove godine će se predstaviti tri generacije umetnika. Naglasak je na mlađima, koji čine dve trećine programa: festival od svog obnavljanja 2005. svesno najviše podržava budućnost džeza, osećajući i vaspitnu ulogu koju kulturne manifestacije treba da imaju u podizanju mlađih generacija publike, kao i ulogu platforme za podršku mladim džez stvaraocima. U programu će biti zastupljeni i izvođači koji trenutno predstavljaju najaktuelnija imena u svetskim džez okvirima, kao i nekoliko renomiranih autora starije generacija, koji su bitno uticali na razvoj ovog žanra u 21. veku. Posebnu pažnju ove godine festival će pokloniti orkestarskom džezu, kroz nastupe tri velika ansambla, koja će publici pružiti odličan uvid u raznovrsnost big bend izraza u Evropi.

U svetlu globalnih dešavanja i u skladu sa preporučenim merama štednje, Beogradski džez festival, kao manifestacija finansirana iz javnog budžeta, prilagodio je svoju ponudu trenutnim mogućnostima. Ovogodišnji program kao i uvek nudi vrhunski umetnički kvalitet, ali sa još povoljnijim cenama ulaznica, što će ljubiteljima džeza omogućiti da posete više koncerata sa manje izdataka! I na taj način želimo da pokažemo svoju odgovornost prema džez sceni i vernoj publici, ali i svim poreskim obveznicima u Srbiji. Pozivamo širu kulturnu javnost da i ove godine bude deo jedne od najomiljenijih međunarodnih umetničkih manifestacija u Srbiji, koja se ponosi svojim umetničkim dometima, najmlađom džez publikom u Evropi i doslednošću u programskom konceptu koji slavi kreativnost i stvaralačku radoznalost muzičara sa svih meridijana.


PROČITAJTE I:

POLA VEKA BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

FRANCUSKA U FOKUSU 38. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box